Изненаданият персонал на най-старата пивоварна в Ирландия се събра днес в пъба на хотел "Империал" в центъра на Корк, след като бе съобщено, че предприятието ще бъде затворено през март догодина.

"Биймиш енд Кроуфорд" е основана под това име през 1792 г., когато Уйлям Биймиш и Уйлям Кроуфорд купуват пивоварна, чието съществуване е документирано от 1650 г., но се предполага, че е точела бира още в края на 16-ти век. Тя не е променяла местоположението си и до днес се намира в средновековната част на Корк.

Известният историк на бирата Алфред Барнард отбелязва през 1889 г. в книгата си "Прочути пивоварни във Великобритания и Ирландия", че "бизнесът на "Биймиш енд Кроуфорд" е много стар и датира от 17-ти век, като се твърди, че е най-старата пивоварна, която произвежда портър (тъмна бира) в Ирландия".

Тъмната бира първоначално се е наричала "портър", защото е била любима напитка на пристанищните хамали (porters). Впоследствие се въвежда и терминът "стаут" за обозначаване на по-високия градус. Най-силен е бил имперският стаут, известен още като "Руски имперски стаут", защото е бил специално приготвян за износ в двора на императрица Екатерина Втора в Санкт Петербург.

Портър и стаут са станали синоними, макар че специалистите и тънките познавачи правят разлика, в зависимост от това дали тъмната бира е произведена само от малц или съдържа прибавка от печентвърд ечемик.

През 1805 г. пивоварната в Корк е класирана на първо място в Ирландия и на трето място в Обединеното кралство с годишно производство от 100 000 бурета.

Сменя собствеността си едва през 1962 г., когато е изкупена от канадската компания "Карлинг-О'Кийф", която е погълната през 1987 г. от "Елдърс". През 1995 г. "Елдърс" продава ирландската пивоварна на групата "Скотиш енд Нюкасъл", която през тази година бе изкупена от "Хайнекен".

Ирландският гарант за лоялна конкуренция даде през октомври съгласието си "Биймиш енд Кроуфорд" да бъде част от сделката на "Хайнекен" със "Скотиш енд Нюкасъл", която възлиза на 12 млрд. евро.

Сега "Хайнекен" изненадващо обяви, че от март догодина затваря историческата пивоварна в Корк, прехвърля производството й в друго предприятие в града и оставя на работа само 40 от 160-те души персонал в момента.

Сенаторът Дан Бойл окачестви решението за затваряне като злонамерен акт и обвини "Хайнекен", че е скрила намеренията си при преговорите.

Персоналът на "Биймиш енд Кроуфорд" предпочете да почерпи журналистите с бира вместо да обсъжда с тях бъдещето на пивоварната.

Източник: БТА