Неясното бъдеще за имотния сектор и понижението в строителство в Румъния със сигурност ще предизвикат ръст в наемите на площите, изразяват опасения специалисти от агенцията EuroMetropola.

Според тях, има голяма вероятност през следващата 2009 г. да започне намаляване на разрешителните за много нови проекти, които в момента се намират в начална фаза, пише financiarul.ro.

Поскъпването на строителните материали, намаляването на възможностите за кредитиране, както и цялостната криза, в която се намира румънския пазар, ще са основните причини за понижението.

Намаляването в обема на новите офис площи ще повиши търсенето, като вследствие на това е възможно и цените на наемите, особено в столицата Букурещ, да започнат бързо да се покачват, казват водещи консултанти.

Въпреки несигурността във финансовия сектор през последната половин година, съществена промяна в нивата на наемите на офис площи не беше наблюдавана.

Причината за това е, че строителният сектор в Румъния остана по-дълго време слабо засегнат от световната финансовата криза, което поддържаше и оптимистичните мнения в сектора.

Спрямо 2007 г. цените на офисите клас А и В са се покачили с около 10-15%, като се очаква стойностите им да останат сравнително стабилни и през следващата половин година.