Средната температура на Земята през 2008 г. е паднала, след като ветровете от Тихия океан, вследствие на феномена Ла Ниня са спомогнали за охлаждането на планетата, пише Bloomberg.

Средната температура по света през тази година е била 14.31 градуса по Целзий в периода януари-ноември, според британската правителствена метеорологична служба. Средната температура бележи спад от 0.1 градуса под тази от 2007 г. и се понижава с 0.21% в сравнение с 1998 г., която е била най-топлата от 19 век насам, когато започват да се правят подобни отчитания на температурите.

Захлаждането през 2008 г. може да представлява краткотрайна смяна на посоката на тенденцията на глобалното затопляне, която според учените променя схемата на валежите, топи ледниковите шапки и засилва наводненията и сушите.

"Не очакваме рекорд всяка година," казва Питър Стот от правителствената метеорологична служба. Отчетените температурни нива за 2008 г. не показват, че глобалното затопляне се е забавило, споделя той.

Тази година, която все още е на път да се превърне в 10-тата най-топла в историята, беше "охладена" от феномена Ла Ниня. Това са екваториални ветрове до Южна Америка, които духат на запад през Тихия океан и така изкарват по-студената вода дълбоко в океана на повърхността. По- ниската температура на повърхността на най-големия океан понижава температурите на околните континенти.

Учените приписват нарастващите температури на континента от средата на 19 век насам основно на емисиите на вредни газове от автомобилите, електроцентралите, заводите и на обезлесяването.

Данните на британската правителствена метеорологична служба се основават на хиляди измервания на температурата през годината както на сушата, така и във водните басейни, според Стот. Средната температура е малко вероятно да се промени през декември, казва той.

Независимо от факта, че 1998 г. е била най-топлата в историята, средната температура през 21 век е с около 0.2 градуса по-висока в сравнение с 90-е години на миналия век. Последните 12 години са сред 14-е най-топли в историята.