През 2008 г. вместо планираните 68 млн. кв. м жилищна площ, в Русия ще бъдат построени едва 60 млн., т.е. за първи път от края на 90-те години секторът ще отчете отрицателна динамика, съобщава Руският съюз на строителите, цитиран от РБК.

Данните са предварителни и могат да бъдат отхвърлени от официалната статистика, но данните на Россат до момента са за 40 млн. кв. м жилищна площ, построени от началото на 2008 г. до ноември. Строителите смятат, че през традиционно слабите ноември и декември едва ли могат да бъдат построени 20 млн. кв. м, необходими за да се достигне поне нивото от предходната година.

През следващата година се очаква, че строителството на жилища ще спадне още- до 52 млн. кв. м. Спадът идва след впечатляващия ръст на строителството в Русия със 116.1% през 2006 г. и 119.4% през 2007 г.

Затягането на условията за кредитиране и лихвите от 25% намаляват достъпа на строителните фирми до финансов ресурс. Според тях спадът ще се усили през следващите години, доколкото проектите, завършвани в момента, са финансирани с кредити от по-добри години и основната част от инвестициите в тях вече е вложена.

Планираният обем строителство за следващата година е по-малък от половината от нуждите на руснаците от нови жилища, а кризата превърна плановете за строителство на 70-80 млн. кв. м жилищна площ годишно само в добро пожелание.

Забавянето на строителството в Русия ще срине и плановете на правителството, според които до 2020 г. 65% от руснаците трябва да разполагат със собствено жилище, 20% да наемат жилище на търговски цени, а 15%- на социални. Подобни прогнози в настоящите условия обаче са неизпълними.

Очаква се, че руският пазар на недвижими имоти ще достигне дъното през март-април 2009 г.