Следващата година се очертава да бъде доста тежка за пазара на недвижими имоти в САЩ, сочат последните прогнози на Американския институт на архитектите, пише PropertyWire.

Цените на имотите отчетоха спад през месец ноември за десети пореден месец, като прогнозите за следващата година сочат спад в строителната активност и продажбите.

Броят на щатските строителни компании, които замразяват работа по проекти си заради невъзможност да ги финансират повече, непрекъснато се увеличава вследствие на икономическата криза.

Строителната активност достигна най-ниските си нива от 1995 г., сочат последните данни. Според прогнозите на института строителството на жилища, офиси, търговски и складови сгради ще продължи да се понижава поне в следващите 9 до 12 месеца.

Експертите изказват опасения, че това със сигурност ще предизвика нови съкращения, понижения в продажбите на дребно и спад в броя на пътуванията.

Архитектите очакват спад в строителството, както на обществени, така и на сгради в частния сектор. Най-засегнати се очаква да бъдат строителството на апартаменти, търговски центрове и училищни сгради, става ясно още от изнесения прогнозен доклад.

Прогнозите, публикувани в доклада, са въз основа на мненията на почти всички големи архитектурни фирми в страната, както и на много от водещите брокери.

Положението в строителния пазар в САЩ се промени драстично през последните няколко месеца, като голям брой проекти бяха прекратени поради липса на достатъчно средства за довършването им.

Всичко това доведе до значително увеличение в броя на песимистичните прогнози за развитието на сектора и движението на цените през следващата година.