Според прогнозите на големите кредитори във Великобритания рецесията в икономиката ще предизвика огромен ръст в броя на длъжниците през следващата година, пише BBC.

Данни на Съвета на кредиторите показват, че броят на собствениците на жилища, дължащи над две вноски по ипотечните си кредити, ще достигне повече от 500 хил. в началото на 2009 г. Само за тази година техният броя се удвоил, достигайки 210 хил.

Следващата година ще се окаже много трудна за много британци, като се очаква сериозно увеличение в броя на безработните.

Броят на отпуснатите ипотечни кредити се е понижил с 22% за ноември спрямо октомври, достигайки 15 млрд. паунда. Това е 51% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Цените на жилищата на Острова продължават да се понижават, като прогнозите на Съвета за 2009 г. са песимистични. Спад ще има и при продажбите на жилища, като техният брой се очаква да спадне до 700 хил. спрямо 900 хил. за тази година и 1.6 млн. за 2007 г.

"Изобщо жилищният пазар във Великобритания продължава да бъде изключително слаб", заявява в заключение председателя на Съвета Майкъл Коугън.