Централната банка на Русия очаква, че проблемите с недостиг на капитал на руските банки ще изскочи на преден план още през първото полугодие на 2009 г. По думите на заместник директора в департамента банково регулиране и контрол към ЦБ на Руската федерация Михаил Ковригин, този проблем ще засяга всички банки, пише Interfax.

Според него първият шок, който е свързан с ликвидния риск като че ли вече премина, но към момента на преден план идва нов проблем, засягащ кредитния риск. Както отбеляза представителят на Централната банка всички банкери в страната говорят, че очакват или вече виждат влошаване на качеството по кредитния риск както по корпоративните портфейли, така и по портфейлите по кредитиране на дребно. Това създава допълнителна опасност за капитала на банките, защото ще са принудени да осигурят резерви по кредитите, за сметка на капитала.

Според данните на Михаил Ковригин, просрочените кредити от физически лица към момента е на ниво от 5%, а при юридическите лица - 1.3%. „Процентите ще растат и всички осъзнават това. Ето защо е необходимо увеличение на капитала на банките, а това засяга всички," добави той, като не назова необходимият обем за капитализация на банковата система.

Много банки по целия свят се сблъскаха с проблеми именно заради отписвания на некачествени активи за милиарди долари от балансите си. В Русия като цяло не се наблюдава подобен проблем с „лоши баланси".

През есента руските банки се сблъскаха с проблем по ликвидността си. Но съдейки от думите на представителя на ЦБ на страната, над кредитните институции е надвиснала нова опасност.