BNP Paribas прогнозира, че в края на 2008- началото на 2009 г. светът ще бъде обхванат от силна рецесия, която обаче няма да бъде придружена от дефлация, съобщава Reuters. Усилията на централните банки и правителствата ще имат реално отражение върху икономиката едва в края на следващата година.

Лихвите на централните банки ще се установят на нива между 0% (Федералният резерв) и 1% (Европейската централна банка), за да бъде избегната дефлацията.

Анализаторът на банката Доминик Барбе очаква, че едва през 2010 г. ще бъде отбелязан икономически ръст. Икономистът Патрик Жак е съгласен с прогнозата, но според него първите признаци на възстановяване на икономиката ще са съпътствани от "задължително спукване на балона на държавните заеми".

В контекста на кризата, придружена от "крайно отвращение" на инвеститорите от рисковете и отчаяното търсене на сигурност, доходността от държавни ценни книжа направо се срива. Тази на тримесечните щатски съкровищни бонове е почти нулева, а на френските- 1.8%, доходността на десетгодишните щатски съкровищни бонове се установи на 2.131%.

Същевременно тримесечният либор за щатски долари беше 1.53%, а тримесечният еурибор се установи на 3.25%.

Съвземането на икономиката вероятно ще бъде придружено от рязко покачване на лихвените проценти от страна на ФЕД.

Икономистите на банката очакват, че през следващата година както в САЩ, така и в еврозоната, ще се увеличат емисиите на държавни ценни книжа. ФЕД вече изрази готовност в краен случай да стане основен купувач на държавните заеми на САЩ.

Самото връщане на междубанковите пазари на кредити към стабилността ще протече постепенно през годината чрез финансови инжекции и планове за спасяване на икономиката, но ниското ниво на спредовете и волатилността няма да бъдат възстановени. Не е изключено и ЕЦБ да намали лихвите, за да стимулира междубанковото кредитиране.