Рублата е на път да запише най-големия си седмичен спад спрямо еврото от девет години, след като централната банка на Русия ускори обезценяването на валутата на фона на намаляващите цени на петрола и вероятността от рецесия, пише Bloomberg.

Рублата, чиято стойност се управлява от централната банка на Русия спрямо кошница долара/евро, за да ограничат колебания, които са неизгодни за износителите, губеше 0.9%, до 39.4840 рубли за евро към 10:26 часа в Москва. Така обезценяването на валутата вече възлиза на 6.7% от началото на седмицата, изравнявайки нивото на подобен спад, отчетен през септември 1999 г.

Централната банка на Русия увеличи рейнджа, в който рублата се търгува спрямо кошницата, на два пъти през тази седмица. Банката досега продаваше чужда валута, за да омекоти спада на рублата, което намали международните резерви на страната с 27% от началото на август. Цената на суровия петрол от сорта Урал се е понижила с 67%, до 39.57 долара за барел оттогава.

Руската валута днес губеше 0.7% от стойността си спрямо щатската валута, до 27.4958 рубли за долар с малка промяна за седмицата. Рублата поскъпна с 1.7% спрямо долара в предходната седмица.

Рублата губи 3.6% спрямо кошницата от началото на седмицата, която се очертава като шестата поредна, в която руската валута ще запише спад. Това е и най-голямото седмично понижение откакто е въведен механизмът през 2005 г.