СИБАНК и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписаха днес споразумение за отпускане на кредитна линия в размер на 25 млн. евро, с която ще бъдат финансирани проекти на малки и средни предприятия и проекти за изграждане на общинска инфраструктура.

Документът бе подписан от Андреас Верикиос, заместник-генерален директор на ЕИБ и Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК.

По кредитната линия, отпусната на СИБАНК за финансиране на проекти на малки и средни предприятия, ще бъдат заделени 22 млн. евро като приоритетните сектори са енергетика, здравеопазване, образование и местна инфраструктура, както и иновативни дейности.

Финансирането на ЕИБ може да се използва и за проекти в сферата на услугите и индустрията, включително туризма. Минималният размер на проектите ще е 20 000 евро за минимум 2 години, стана ясно при представянето на кредитната линия.

С останалите 3 млн. евро ще могат да се финансират общински проекти като основно ще се подкрепят инвестиции в строителството, подобряване и подновяване на инфраструктурата, а схемата за кредитиране предвижда и отпускане на грантове от Европейската комисия за общините.

Финансирането на проекти по тази кредитна линия ще стартира в началото на 2009 г.