Goldman Sachs Group Inc., UBS AG и Deutsche Bank AG са сред 12-е финансови компании, чиито рейтинги или перспективи бяха понижени от Standard & Poor's, информира Bloomberg.

Rейтинговата агенция изтъква като причина за понижението нарасналите рискове за цялата банкова индустрия.

Банките по целия свят са отчели повече от 745 млрд. долара намаления на активи и загуби от началото на кредитната криза, показват данни на Bloomberg.

Банковите акции днес отчитат спад в цената на Европейските капиталови пазари. Книжата на UBS губеха 3.5% към 12:52 часа в Цюрих, докато пазарната капитализация на най-голямата германска банка Deutsche Bank намаля с 1% във Франкфурт. Индексът на Bloomberg следящ движението на европейските банкови акции, падна с 2.1%, увеличавайки загубата си от началото на годината на 66%.

По-рано тази седмица Goldman Sachs отчете първата си загуба като публична компания. Според S&P загубата не е показателна за потенциала за печалба на банката, но времето и степента, в която ще се възстанови печалбата са крайно несигурни. Рейтингът на Goldman Sachs беше намален с две нива от AA- до A, а перспективата остава "отрицателна".

Същите действия бяха предприети и спрямо Morgan Stanley Bank, която е подразделение на базираната в Ню Йорк Morgan Stanley. Рейтингът на подразделението на Citigroup Inc. Citibank N.A. Също бе понижено с две нива от AA до A+. Рейтингите на осем други компании бяха свалени с по едно ниво. Перспективата на базираната в Лондон HSBC Holdings Plc бе променена на "негативна", а AA- рейтинга й се запазва.

Швейцарската UBS е отчела 48.6 млрд. долара намаления на стойността на активи и загуби от началото на кризата (най-много от всички европейски банки), които са в резултат на "по-голямата концентрация на риск и по-слабото управление на риск" в сравнение с това, което от S&P са очаквали. Представянето на банката през следващата година ще бъде относително занижено, според рейтинговата агенция.

Понижението на рейтингите идва в момент когато банките по целия свят разчитат все повече на респективните централни банки, след като междубанковия кредитен пазар почти замря през тази година. Базираната в Цюрих UBS трябваше да приеме помощен пакет на стойност 59.2 млрд. долара от правителството през октомври, за да успее да отдели рисковите си активи и да получи допълнителни средства.

Пониженията ще доведат до покачването на цените на междубанковите заеми, според анализатори.

В таблицата по-долу можете да видите промяната в рейтингите и/или перспективите на 12-те финансови институции:

КомпанияНов рейтингСтар рейтингBank of AmericaAA-/Negative/A-1+AA/Watch Neg/A-1+Barclays BankAA-/Negative/A-1+AA/Watch Neg/A-1+Citibank New YorkA+/Stable/A-1AA/Watch Neg/A-1+Credit SuisseA+/Stable/A-1 AA-/Watch Neg/A-1+Deutsche BankA+/Stable/A-1AA-/Negative/A-1+Goldman Sachs Group A/Negative/A-1AA-/Negative/A-1+HSBC HoldingsAA-/Negative/A-1+AA-/Stable/A-1+JPMorgan Chase Bank AA-/Negative/A-1+AA/Negative/A-1+Morgan Stanley BankA/Negative/A-1AA-/Negative/A-1+Royal Bank of Scotland A+/Stable/A-1AA-/Stable/A-1+UBSA+/Stable/A-1 AA-/Watch Neg/A-1+Wells Fargo Bank AA+/Negative/A-1+AAA/Watch Neg/A-1+