Швейцарската банка Credit Suisse реши да убие с един удар три заека- да поощри своите мениджъри, да ги накаже и да се избави едновременно от част от своите проблемни активи., съобщава International Herald Tribune. Затова банката смята да плати коледните премии на служителите на инвестиционното си подразделение под формата на токсични активи.

Хиляди сътрудници ще получат премиите си във вид на нисколиквидни ценни книжа, най-вече дългови книжа на проблемни компании и ипотечни бонове. Токсичните активи са продукт на самите банкери и връщането им обратно при тях ще е справедливо, оценяват от банката.

Credit Suisse има проблемни активи за около 5 млрд. долара. Чистите й загуби възлизат на 1.26 млрд. франка за третото тримесечие, отписванията на активи на инвестиционното й подразделение са за 2.43 млрд. франка. Сумарно банката "е натежала" на данъкоплатците с 3.23 млрд. франка.

При това тя се отказа от полагащи й се държавни помощи и привлече 10 млрд. швейцарски франка под формата на частни инвестиции, за разлики от UBS.

"Широката общественост смята, че банкерите не трябва да получават много, ако изобщо трябва да получат нещо тази година. Конкурентите ни излизат от играта, хората губят работата си, регулаторите затягат изискванията", обясни решението си Пол Карело- ръководител на инвестиционното подразделение на Credit Suisse.

Същевременно финансовите компании от Уолстийт отново се сблъскват с критики от страна на обществото и правителството заради огромните бонуси, които възнамеряват да изплатят тази година, независимо от загубите.

Според банките ако служителите не получат бонуси си, ще откажат да идват на работа. Обществеността обаче е възмутена от начина, по който се харчат парите на данъкоплатците, получени под формата на милиарди долари държавни помощи.