Още една година върви към своя край, а все повече главни изпълнителни директори на големи компании в САЩ биват уволнявани, най-вероятно повече от всяка друга година. Хората поклащаха глава когато CEO-то на Citigroup Чарлз Принс Трети и Стенли О'Нийл от Merrill Lynch бяха уволнени през 2007 г. Сега изглежда, че те са имали късмет да се спасят точно навреме. Ето и най-големите уволнения в САЩ през 2008 г. според Forbes:

Ричард Фулд, Lehman Brothers

Би могло да се поспори, че главният изпълнителен директор на Lehman Brothers Ричард Фулд е най-скандалният шеф на 2008 г. Той си спечели това име през октомври, когато служител го удари в лицето във фитнес залата на компанията. Lehman беше подала заявление за фалит предния месец, което беше причина всички техни служители да искат да ударят някого. През ноември компанията обяви, че Фулд ще напусне поста през януари, без да получи обезщетение.

Мартин Съливан, AIG

American International Group (AIG) води в класацията за най-безочлива постъпка, като ръководителите й похарчиха 400 000 долара за спа почивка, седмица след като компанията беше спасена от правителството. През юни от Съливан беше потърсена отговорност за неспособността на AIG да функционира без спешно отпуснати от държавата средства и той беше освободен. Робърт Вилъмстед го наследи за кратко, след което той беше заменен от настоящият главен изпълнителен директор Едуард Лиди.

Кери Килинджър, Washington Mutual

Фалитът на Washington Mutual през тази година беше най-големият банков фалит в историята на САЩ. Базираната в Сиатъл банка процъфтяваше през по-голямата част от 18-годишния престой на Килинджър, но след това проблемите с високорисковите ипотеки и кредитната криза я докараха до банкрут. Килинджър загуби работата си през септември. След това Федералната корпорация за гарантиране на депозитите пое контрол над банката и продаде части от нея на JPMorgan Chase.

Джери Янг, Yahoo

Кой може да вини един лидер, че обича творението си прекалено много? Директорите, акционерите и всички, които губят пари и търпение-ето кой. Откакто Янг пое управлението от Тери Семел преди година и половина, компанията отстъпи позиции на Google, изостави надеждата за какъвто и да било вид доходоносно сливане с Microsoft, а акциите й се обезцениха с повече от 50%. През ноември компанията обяви, че Янг ще запази поста си, само докато бордът му намери заместник. Търсенето продължава.

Кен Томпсън, Wachoviа

Кризата с високорисковите ипотеки премина като чума през ръководителите на големите финансови компании в САЩ, а Томпсън беше една от най-големите й жертви. Главният изпълнителен директор на Wachovia, четвъртата най-голяма банка в САЩ по активи, беше освободен през юни. Месец по-късно банката нае заместник министъра на финансите Робърт Стийл за негов заместник.

Дарил Брустър, Krispy Kreme

Производителят на понички Krispy Kreme наема Брустър през 2006 г., за да възстанови добрите позиции на марката отпреди няколко години. Опитът обаче е неуспешен. Брустър подаде оставка през януари по лични причини, но според анализатори по-скоро е бил освободен поради незадоволителните резултати. Брустър беше заменен незабавно от Джеймс Морган. Независимо от това кой е изпълнителен директор, компанията най-вероятно никога няма да си възвърне цената от 50 долара на акция и растежът отпреди няколко години.

Филип Шуноувър, Circuit City

От Circuit City се надяваха, че опитът на Шуноувър като ръководител на конкурента Best Buy ще доведе до положителни резултати. Вместо това последва фалит. Веригата за търговия с потребителска електроника просто не можа да си стъпи на краката по време на четирите години управление на Шуноувър. Той беше уволнен през юни, малко след като Blockbuster оттегли офертата си за закупуване на компанията. След това Circuit City започна да затваря магазини из цялата страна и подаде заявление за фалит през ноември.

Ричърд Сайрън, Freddie Mac

Спасяването на финансовата индустрия започва оттук. Сайрън и Даниел Мъд, който е CEO на Fannie Mae, са в основата на кризата с високорискови ипотеки. Работата на Сайрън беше застрашена още миналата година, а той в крайна сметка бе свален от поста през септември.

Даниел Мъд, Fannie Mae

Мъд загуби работата си по същото време като Ричард Сайрън от Freddie Mac. И двамата изпитваха трудности да наберат капитал, за да спасят компаниите си, но не сполучиха поради неизмеримите им загуби от кризата с високорисковите ипотеки. След като правителството се намеси тяхната съдба вече бе решена.

Джеймс Доналд, Starbucks

Хауърд Шулц, председателят на Starbucks и човекът ,на когото се приписва заслугата за това кафе-веригата да се превърне в световна марка, е много корав шеф, както разбра Доналд, след като се задържа на поста само година. Шилц се завърна като CEO на Starbucks през януари.

Джеймс Кейн, Bear Stearns

Би могло да се поспори дали краят на управление на компанията от страна на Кейн, в по-голямата си част успешно, започва на турнир по бридж през лятото на 2007 г. Тогава той разбира, че хедж фондовете на компанията се сгромолясват. Кейн е прекарал цялата си кариера в Bear Stears, което го прави един от най-богатите мъже в Америка. Това се промени, когато цената на акциите на Bear Stearns падна до ниво, което позволи на JPMorgan Chase да се намеси и да я закупи за нищо и никакви 2 долара на акция.