Българите се подготвят за голямото празнуване. Чакат се километрични опашки на всички входно-изходни артерии на големите градове. Ситуацията вчера също беше критична. Причината - пазаруването преди Коледа и Нова година. В София особено тежко беше преминаването през централните кръстовища и около МОЛ-вете, където за паркинг се използваха тротоарите.

Такава е гледката не само в София, но и във всички големи градове на страната. Улиците и булевардите навсякъде отесняват заради хилядите шофьори, тръгнали на коледно пазаруване. Кореспондентите ни в страната дават няколко примера за ситуацията в навечерието на дългите празнични дни.

Огромните задръствания и по булевардите и улиците на Пловдив изненадаха повечето шофьори, свикнали придвижването из града да е затруднено само сутрин и вечер. Дори по обед преминаването през ключови точки на града ставаше поне за час.

Изнервени шофьори разказаха, че чакат по половин час на светофар, докато преминат.

Въпреки натовареното движение, от КАТ Пловдив съобщиха, че шофьорите са внимателни, затова и има само леки произшествия.

Километрични задръствания от автомобили и масово пазаруване обзе и Велико Търново.

Разбира се, големият проблем ще бъде, ако се влошат метеорологичните условия - нещо, което синоптиците вече предсказаха. Тогава се очаква на няколко невралгични места в републиканската пътна мрежа да се образуват огромни опашки.

Това са изходите и входовете на София, проходите Витиня, Петрохан, Шипка и Прохода на републиката.

Задръствания се очакват в отсечките София - Боровец, Пловдив - Карлово, Асеновград - Смолян, Пампорово - Девня, Златна Панега - Луковит, Обзор - Слънчев бряг, Нова Загора - Сливен - Карнобат.

Източник: bTV, Снимка: БГНЕС