Европейската комисия потвърди, че е започнала процедура срещу френския енергиен гигант Electricite de France - EDF за злоупотреба с доминираща позиция по подозрения, че пречи на свои клиенти от френската промишленост да се обръщат към други доставчици на електроенергия, предаде Франс прес.

Процедурата за сигнализиране на нарушения се отнася за споразумения, сключени от EDF с големи промишлени клиенти във Франция, посочи Еврокомисията в комюнике.

Според Брюксел тези споразумения биха могли да попречат на клиентите да се обърнат към други доставчици, което намалява възможностите за конкуренция на пазара, в частност от гледна точка на изключителния характер на тези договори и техните срокове, както и пазарния дял, за който се отнасят.

В тези договори се явяват някои ограничения за препродажбата на електроенергия, което би могло да представлява нарушение на европейските норми поради затрудняване на навлизането и развитието на доставчиците на френския пазар на електроенергия, отбелязва комисията.

Обявяването на тази процедура не предрешава крайния резултат от нея.

Европейската комисия започна официално разследване срещу EDF през юли 2007 г., както и срещу Electrabel, белгийския филиал на френския консорциум GDF-Suez. Брюксел подозира двете компании, че пречат на достъпа до съответните пазари. Подобни разследвания имаше и по отношение на германската компания EON.

Източник: БТА