Японската икономика е възможно да се свие с 12.1% през настоящото тримесечие, прогнозира финансовата компания Barclays Capital, цитиранa от Bloomberg.

Ако това се случи, това би било най-големият спад на икономиката на страната от 1974 година насам според пазарните наблюдатели.

Причината за негативните очаквания е голямото понижение в износа на страната, от който тя е силно зависима. Експортът се свива в условията на забавяне на ръста на водещата световна икономика - щатската, един от основните търговски партньори на Япония.

Според анализатори от Barclays през настоящото тримесечие, което приключва утре и е третото фискално за втората най-голяма световна икономка, спадът на БВП ще е близо три пъти по-голям от предварително заложените 4.1%.

Изнесени през миналата седмица данни посочиха свиване на индустриалното производство и износа с рекордна стойност през ноември. Индустриалното производство се понижи с 8.1% през ноември, докато износът на страната е намалял с 26.7%.

Въз основа на скоростта и продължителността на свиването, настоящата рецесия може да е най-голяма за икономиката на страната от Втората световна война, коментират още от финансовата институция.

Очакванията са, че икономиката на Япония ще се свие за пето поредно тримесечие през периода април-юни 2009 година.

Намаляващите продажби на коли и електроника карат компании, като Toyota Motor Corp. и Panasonic Corp. да съкращават работна ръка и да закриват заводи.

Индексът, следящ движението на борсата в страната - Nikkei 225 Stock Average, се е понижил с 42% през настоящата година, преминавайки предишното си най-голямо понижение от 39% през 1990 година.

Петролният шок през 1974 година инициира свиване на БВП на страната с рекордните 13.1% за първото тримесечие.