През последните седем-осем месеца банките са по-предпазливи при отпускането на финансиране, коментира специално за Profit.bg, Пламен Пейчев управител на БестКредит България.

Заради световната криза външното финансиране на нашите банки от чужди банки вече става на по-висока цена. Оскъпяването на ресурса води до вдигане на лихвите по кредитите, а заради по-малкия наличен ресурс банките раздават и по-малко заеми, допълва още Пейчев.

В тази ситуация е логично кредиторите по-внимателно да подбират клиентите си и да предпочетат по-добрите от тях. Например, за разлика от миналата година, сега по-трудно се отпускат заеми на лица без доказан доход.

При ипотечните кредити предпазливостта на банките се изразява предимно в намаление на процента на финансирането, което отпускат. Най-често за финансирането на жилищни имоти се дават между 50% и 70% от стойността на имота, в сравнение с предишните 2-3 години, когато се отпускаха между 80% и 100%, коментира Пейчев.

Може да се очаква че масовото строителство, което е с лоша или липсваща инфраструктура, както и панелите ще поевтинеят с 10-20%.

Бумът в сектора на имотите доведе до абсурдната ситуация преди две години панелните жилища в някои райони да изпреварват по цени тези на новото строителство.

Не се очаква качествените имоти с добра инфраструктура да пострадат, като тук се включват луксозното строителство и затворените комплекси.

Нека да припомним, че страната ни бе втора по най-поскъпващите имоти в света само преди две години с повишение в средните цени от около 34%.

През изминалата година, въпреки липсата на официална статистика все още, най-вероятно ще станем свидетели на силно забавяне на ръста в цените на недвижимите имоти. Страната ни няма как да остане незасегната от външната среда, като спад бележат цените на имотите както в развитите така и в развиващите се страни.