Джон Кенеди

Джон Кенеди е първият президент, който си наема известен личен готвач. Той предложил поста на популярния по онова време Жак Пепин, но той отказал, защото, като бивш готвач на френския президент Шарл Дьо Гол, не можел да извърши такова предателство - да готви и за американския.

Кенеди не бил голям чревоугодник и често дори забравял да яде. Когато сядал на масата, любимите му храни били традиционни английски ястия, като супа от миди, царевични хлебчета и печен боб.

Ричард Никсън

Никсън бил фен на по-леките храни. Той настоявал ежедневно да му се изпраща кисело мляко от Калифорния. Обичал прясно сирене и плодове, както и кетчуп. Преди да напусне кабинета си в края на работния ден, хапвал прясно сирене и ананас.

Джералд Форд

В биографията си Форд казва, че когато бил малък, основното правило на майка му било "Казвай истината, работи здраво и винаги бъди вкъщи навреме за вечеря." Освен че държал да се вечеря навреме, Форд обичал това да става със задушено месо, салата от цветно зеле и за десерт сладолед с орехи.

Джими Картър

Картър обичал пържоли от говеждо месо и царевичен хляб. Преди да стане президент имал ферма, в която отглеждал фъстъци и те му били слабост. Готвачът в Белия дом по времето на Картър бил инструктиран да слага фъстъци и орехи в промишлени количества във всички сладкиши.

Роналд Рейгън

Рейгън е известен любител на сладкото. Обичал желирани бонбони с вкус на ликьор, тиквен пай с орехи, сладолед, шоколад във всякакви форми и сладки. Първата дама Нанси, по негови думи, правела страхотни шоколадови сладки.

Джордж Буш

Джордж Буш е известен със следното изказване: „Не обичам броколи, мразя го още откакто бях малък и майка ми ме караше да го ям. Вече не съм малко дете и като президент на САЩ отказвам категорично да ям броколи."

Като изключим броколи, яде всичко друго. Почитател е на лютивия сос.

Бил Клинтън

Бил Клинтън е първият американски президент, който настоява в Белия дом на първо място да бъде традиционната американска кухня. Когато встъпва в длъжност, главният готвач в Белия дом е Пиер Шамбрин, който готви изискана френска кухня. Тя обаче не била по вкуса на Клинтън и той го заменил с Уолтър Шайб, който приготвял американски манджи.

Клинтън често казва, че много харесва McDonald's. Какво обичал да прави Клинтън, когато Хилари е извън града? Сигурно си мислиш - да се обади на Моника Люински, но тук говорим за храна. Отговорът е: поръчвал на Шайб да му направи пържола и лучени кръгчета, така както ги приготвят в заведенията за бързо хранене.

Джордж Буш младши

Споменатият вече готвач Уолтър Шайб казва, че видял голям зор, когато в Белия дом се нанесли Джордж и Лора Буш, защото трябвало да готви в тексаски стил.

Буш, също като баща си, не си падал по зеленината. Най-много обичал филе от говеждо месо.

Барак Обама

В интервю наскоро Мишел Обама каза, че любимата храна на съпруга й е чили супа. Повече подробности ще научим, щом семейството поживее малко повече време в Белия дом. Междувременно, Уолтър Шайб вече не е главен готвач там. От известно време в кухнята работи Кристера Камфорд, което означава, че за първия чернокож президент на САЩ ще готви правата жена главен готвач.

Източник: men.bg