Интерамерикан България ЗЕАД стартира образователна програма как да повишим застрахователната си култура на тема „Бонус-малус системата в застраховката Гражданска отговорност на автомобилистите" В инициативата могат да участват ученици горен курс (10-12 клас), както и студенти висши учебни заведения, в които се изучават специалностите: Застрахователно дело, Застраховане, Застраховане и осигуряване, Застраховане и осигурително дело.

Проектите могат да включват изготвяне на предложения за дейности, мерки, средства и канали на комуникация, чиято основна цел да бъде повишаването на застрахователната култура в България, в частност по отношение на „Бонус-малус системата в застраховката Гражданска отговорност". Форматът на проектите е по избор на авторите, като участието може да бъде индивидуално и групово.

За победителите в конкурса ще има награден фонд в размер на 5 000 лева, като за първо място ще бъдат присъдени 2 000 лв., за второ място - 1 500 лева и за трето място - 1000 лева. Ще има и две поощрителни награди по 250 лева.

„Смятаме, че подобни инициативи, насочени към младите хора в България, са изключително необходими. Ние вярваме, че това е пътят за промяна на цялостната нагласа на обществото към сектора. Имаме уникалния шанс да направим всичко възможно, за да израсне едно информирано и социално ангажирано поколение. Надяваме се, че тези, които идват след нас, ще проявяват повече отговорност към самите себе си и хората около тях", заяви Коста Чолаков, изпълнителен директор на Интерамерикан България, на провела се днес пресконференция на темата.

Сравнително нова за България и популярна в ЕС, системата „бонус-малус" има за цел да накаже лошите шофьори и да поощри добрите. Наказанието се прилага, когато собственикът на автомобила има виновно причинени щети през предходната година/и и се изразява в завишаване с определен процент на премията по застраховката.

За сега в България има значение само дали има виновно причинени произшествия през последните три години. Изрядните шофьори плащат по-ниска цена на полицата, докато водачите , причинили ПТБ, се разглеждат като по-рискови и съответно се застраховат срещу по-големи суми. За да бъде системата максимално ефективна, е необходимо изграждането на единна база данни за пътнотранспортните произшествия и участниците в тях.

На свое заседание на 09 януари тази година КФН прие Наредба за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информиране между Министерство на вътрешните работи, Комисията за финансов надзор и Информационния център към Гаранционния фонд. Наредбата е приета съвместно от министъра на вътрешните работи и Комисията за финансов надзор, като проектът бе подготвен от Междуинституционалната постоянно действаща работна група по въпросите на задължителната застраховка „Гражданска отговорност".

Интерамерикан България ЗЕАД е първото българско застрахователно дружество, основано с чуждестранен капитал.

Компанията е част от групата EUREKO B.V. - паневропейски финансово - застрахователен холдинг, регистриран в Утрехт, Холандия, от 2001 година насам.