Както Profit.bg вече писа, в България в момента има около 10 000 милионери, като, според някои, тази цифра е дори консервативна. Не е тайна за никого, че не малко от тези хора са натрупали състоянието си посредством облагодетелстване от властта. Не малко от родните политици, както и роднините им, забогатяха именно по време на тяхното участие във властта.

Изразите „обръч от фирми", „държавна поръчка", „еврофондове", „държавен резерв", „приватизация" в момента раждат като основна асоциация в ума на българина корупцията. Ето и 8 основни начина, чрез които се „източват" средства от държавата:

Приватизация

Процесът на приватизация тече още от началото на 90-те години, като изненадващо има още какво да продава държавата. Нека припомним на читателите, че министър, сега изявяващ се като виден икономист, спечели прозвището „мистър 10%". Но той не беше единственият.

Една от най-големите приватизации в България бе на националния телеком за сумата от 260 млн. евро. през 2004 г. Три години по-късно фирмата бе продадена за 1.4 млрд. евро. Нека също уточним, че към момента на продажбата компанията, към 31.12.2004 г., паричните средства възлизат на 279.7 млн. лв., а печалбата за годината е 253.18 млн. лв. Собственият капитал пък е 1.2 млрд. лв.

Обществени поръчки

Както всички знаем, държавата преразпределя чрез данъчните постъпления над 40% от БВП на страната. Освен заплати на държавните служители, се правят ремонти на сгради, поръчва се техника, облекла (както за армия и полиция), автомобили, ползват се външни услуги и прочие.

Да не забравяме и държавните гиганти, като НЕК и Булгаргаз, за които също се извършват редица доставки и ремонти. И често в тези случаи цената на поръчките е значително над реалната или пък качеството на изпълнение е изключително ниско, което носи и огромни печалби на фирмите.

Държавата също строи електроцентрали, купува хеликоптери, получава суровини, лобира, одитират държавни дружества, консултира се, за което се сключват договори от упълномощените лица. Също се дават концесии за добив на полезни суровини, експлоатиране на плажове и т. н. Често тези договори остават на тъмно, поради уж държавна тайна, но напълно е възможно някой да е получил съответния „подарък" за подписа си върху договора.

Замени на държавни имоти и продажбата им

Всички сте чели за замяната на земи от някое затънтено кътче на България с апетитни терени по Черноморието, които струват милиони. Също така не малко земи и гори от държавния фонд се продават на ниски цени или се разрешава плащането им в компенсаторни инструменти, което облагодетелства купувача. Парламентът миналата седмица прие забрана на замените, което, за съжаление, обаче стана малко късно.

Държавният резерв

Държавата, както и армията, има складирани резерви от горива, храни и други ресурси, които се случва просто да изчезват и то в големи количества. Според информации щетите, които са нанесени на държавата чрез схемите за източване на резерва, са за милиарди.

Еврофондове

Управляващите потриваха ръце за милиардите, които щяха да потекат към България от Европейския съюз. Но твърде наглите кражби и липсата на реакция доведоха до спирането им. Оказа се, че шеф на пътна агенция е дал поръчки на фирма, притежавана от брат му, за 120 млн. лв., а други внасяли стари машини за нови. Примерите са много, както и новобогаташите.

ДДС, мита, акцизи

Данъкът добавена стойност е най-голямото перо в бюджета. Най-вероятно и средствата, източени чрез него, са най-много - чрез хилядите навързани фирми без дейност и регистрирани от подставени лица. Фалшивите бандероли, вносът на стоки с документи с невярно съдържание са само част от измамите по това „перо".

Източване чрез банкови кредити

Нека си припомним 90-те години, когато бяха създадени кредитните милионери. Дали тези времена свършиха? Наскоро правителството обяви, че за „борбата с кризата" ще бъдат отпуснати до 500 млн. лв. на Българска банка за развитие, която, от своя страна, да отпусне кредити в подкрепа на бизнеса. Въпросът е кои фирми ще получат тези пари и ще бъдат ли върнати? Ще разберем в бъдеще.

Излишъкът

Любимата част на годината на правителството е преди Коледа. За неслучайно създадения излишък от министъра на финансите тогава е времето да се „оползотвори". В случая всяка партия си има министерства, които получават „съответната сума" и я харчат по свое усмотрение и то доста непрозрачно.