В последните 10 години чистотата на градовете се превърна от сравнително безконфликтна общинска дейност в поредния бизнес, овладян от олигарси. С цената на тежки политически, икономически и съдебни войни шепа играчи завзеха и този пазар, пише в. Сега в днешния си брой.

Колко плаща за това обществото е трудно да се прецени. Цените, на които работят фирмите, не могат да се сравняват директно заради серия условности като разстояние до местно депо, разлики в методиките на плащане, особености на инфраструктурата и техниката. Не помага и прозрачното на хартия местно управление. Общините масово пазят като най-съкровена тайна сключените дългогодишни договори за милиони.

Интересна светлина по темата хвърлят справките във фирмените регистри и водените епични битки в КЗК и съда. От тях ясно личи, че в този бизнес място за малките няма - дори и в малките населени места. По правило битката на все по-немощната конкуренция се изчерпва до първото загубено съдебно дело. Големият редовно печели с всички произтичащи от това предимства при завладяване на нови райони, извиване на ръце на местни управници, повишаване на цени и прочие особености на бизнеса. Кой кой е в голямата игра "смет за милиони" и с какви офицери разполага на дъската?

Тихата империя "Титан"

Как една фирма, бореща се за чистотата във Варна, порасна до боклучена империя и собственик на футболен клуб "ЦСКА"? Без показност и с неслучайни партньори. В момента фирмите около "Титан" са географски най-мащабният играч на пазара с боклука. Според сайта на компанията дружеството държи чистенето в 19 населени места, голяма част от тях - областни центрове. Сключените договори възлизат на милиони, като много от тях са дългосрочни.

Най-старата фирма в короната на "Титан" е "Титан АС". Собствеността в нея държат 4-има души - Иво Иванов, Димитър Борисов, Михаела Борисова и Румяна Иванова. С дълга история сред тях е Иво Иванов - свързан с фалиралата банка ТСБанк чрез фирма "Ровотел", която е имала акции в нея. Покрай разследването за източване на ТСБанк се появиха информации, че срещу Иванов също може да бъде повдигнато обвинение, но това не се случи.

И днес съдружниците в "Титан" имат мощни приятели - Кирил и Георги Домусчиеви, успели да приватизират "Български морски флот", фармацевтичния завод в Пещера "Биовет", ловешкия завод "Балкан" и т.н.

Връзката с Домусчиеви излезе на светло покрай конкурса за нов чистач в 5 района на София. "Титан АС" се яви в консорциум с външни фирми, пряко свързани с Домусчиеви. 35% в обединението "Титан Чистота София" се оказаха собственост на пловдивската фирма за имоти "Търговски център Тракия". Тя на свой ред се държи от "Адванс Пропъртис", в която братя Домусчиеви си делят по 50%. Именно през тази фирма бе извършена приватизацията на БМФ. Наскоро около "Адванс Пропъртис" се разшумя и покрай проект за изграждане на небостъргач в столицата на мястото на завода на Балканкар "Средец".

"Титан" работи с неслучайни партньори и в други градове - като например дъщерното й дружество "Титан-Клинър", създадено 2001 г. в Кърджали. Там "Титан АС" държи 50%, а 35% дял има скандално известният хасковски бизнесмен Тенчо Лилянов. Лилянов е бил съдружник на майката на ексшефа на "Булгартабак" Христо Лачев - Недялка, в небезизвестната фирма за производство на спиртни напитки "Булпром". Фирмата бе замесена в шумен скандал около регистрацията на марките цигари "Родопи" и "ТУ-134".

Самият Лилянов пък бе задържан през 1998 г. при спецакция срещу контрабанден канал за цигари. Той е бил наемател на складовете, в които е укрита стока. Тенчо Лилянов участва в управите и на други фирми, директно свързани с "Титан". Особено интересна сред тях е "ББТ Проджектс". Фирмата се прочу с проект за екологично селище в Бяла, готвен от брата на премиера Сергей Станишев - Георгий, и британския архитект Норман Фостър.

Справка в Агенцията за обществени поръчки показва, че "Титан-Клинър" е печелила по 16 процедури. Фирмата държи чистотата на Смолян, спечелила е като единствен кандидат чистенето на Момчилград, не е имала конкуренция и в Ивайловград.

Скандални са и други две фирми - "Нео-Титан" и "Титан-БКС", базирани съответно в Димитровград и Шумен. Собствеността в "Нео-Титан" е поделена между "Титан-Клинър" и небезизвестната "Евро Ферт", която държи акции в "Неохим". Освен че се е появявала в класации на едни от най-богатите фирми у нас, "Евро Ферт" е прелюбопитна и по политическа линия. До 2007 г. 29% в нея държи Димитър Димитров, член и на управата на "Неохим". Той е баща на настоящия кмет на Димитровград Стефан Димитров. "Нео-Титан" има договор за Димитровград, чисти и Севлиево.

Интересна на димитровградска почва е и повторната поява на Тенчо Лилянов. Според публикации от м.г. един от най-активните посредници по сделки с акции на "Неохим" на борсата е "Загора Финакорп". Дял в нея има Тенчо Лилянов през фирма "Финакорп". Лилянов е свързан индиректно и с фирма "Еко Тех". М.г. тя купи 25,6% от акциите на "Евро Ферт" в "Неохим". Дял в "Неохим" официално придоби и контролираната от ТИМ "Химимпорт".

Скандален е и шуменският клон на империята - "Титан-БКС". "Титан Интернешънъл Холдинг" държи 84% от фирмата , а останалите 16% си поделят по равно Иван Йонков и Георги Георгиев. Иван Йонков в момента е зам.-кмет на Шумен, отговарящ за екологията и строителството. Той е дългогодишен общински съветник от БСП. Именно Йонков е натоварен да преговаря с "Титан-БКС", която чисти Шумен, т.е. зам.-кметът преговаря със самия себе си.

Империята "Титан" се появява и в националния концесионен регистър. Тя държи два плажа - централния в Кранево и морския плаж в Бяла - местността "Карадере", през "Титан-Чистота".

Гигов срещу Божков в Пловдив

Широко известни са имената и в битката за чистотата на Пловдив. Случващото се в Града под тепетата е достойно за кримироман. Най-дребното доказателство за това е разразилата се улична война в Пловдив през 2007 г., когато общината прекрати 15-годишния договор на фирмата по чистотата "Еко Глобал". Тогава метачките в Пловдив работеха с полицейска охрана.

До разрива в Пловдив се стигна след разпадането на задругата между хората, сочени като собственици на пловдивския концесионер - Атанас Търев и Петър Станчев, и двамата близки до оръжейния търговец Николай Гигов. Търев се насочва към завода за боклука в Шишманци, изграждан с участието на Гигов, а Станчев остава с чистенето на града. Както се оказва - за кратко.

На 15 октомври 2007 г. - броени дни преди местните избори, тогавашният кмет Иван Чомаков прекратява едностранно договора на "Еко Глобал" за чистенето на 5 района на Пловдив (договорът за един от районите - "Южен", е прекратен по-рано). Аргументът е неплатежоспособност на фирмата и неизпълнение на договора.

На същата дата е сключен нов договор без конкурс с общинската фирма "Чистота", която да поеме дейността. С аргумента, че трябва да осигури високо качество на услугите, "Чистота" на свой ред обявява поръчка за наемане на подизпълнител. Фирмата обаче преценява, че е налице непреодолима сила - зимният сезон, и има сериозна опасност чистотата на града да не бъде подсигурена. Затова се отказва да прави открит конкурс и минава към пряко договаряне. Покана за провеждане на преговори е изпратена на една-единствена фирма - КМД, свързвана в Пловдив с оръжейния бос Николай Гигов. Договорът е за 3 години, а стойността му е 40 млн. лв.

Интересното при тази схема е отстраняването на "Еко Глобал" като заинтересована да обжалва страна. Поканата за преговори не е изпратена до нея и формално фирмата няма право да протестира. Необжалваем се оказва и самият договор. Преговорите с КМД са приключени с рекордна бързина - само за 1 ден. Конкурсната комисия е назначена на 15 ноември, а договорът е факт на 16 ноември. Така е заобиколено изискването на ЗОП договорът да се сключи до един месец след изтичане на срока за обжалване.

Не се намира кой да обжалва и първия договор - между самата община и фирма "Чистота". Сключването му без конкурс е меко казано спорно. Ревизия на Агенцията за държавна финансова инспекция вече обяви за незаконен първия договор между общината и "Чистота" за район "Южен" именно защото е сключен без конкурс.

Още по-безумни са финансовите саги около поисканото от съда обявяване на "Еко Глобал" в несъстоятелност, както и множеството странни прехвърляния на акции във фирмата, обвинения в кражби на документи, фалшификации и други. Доколко парадоксална е историята говори проведено от "Дарик радио" разследване, в което репортер успява на свой ред да придобие дялове в дружеството. Налагат се запори, после отменени от съда, и прочие, и прочие.

Днес тези стари вражди си имат нов наследник - бизнесменът Васил Божков. В края на годината Божков реши да купи 92% от низвергнатата "Еко Глобал" накуп с всички водени от нея съдебни дела. Така нещата изведнъж придобиха друга светлина. Днес Божков иска да получи чистотата на града или заплашва да осъди Пловдив за 54 млн. лв. Претенциите му се приемат по доста различен начин от тези на предходното ръководство на фирмата. Кметът Славчо Атанасов вече изрази сериозните си притеснения от обрата. Той се надявал Божков да успее да се споразумее с Гигов. В противен случай Пловдив ще трябва да избира между Гигов и Божков и произтичащите от това войни.

В София - нов собственик, стари съмнения

Злополучната история на концесиите по чистотата в София е добре известна. Подплатена с непробиваеми договори в полза на концесионера тя продължава да оцелява въпреки множеството закани за развалянето й. От 2007 г. концесиите в София си имат нов собственик, но съмненията остават.

Схемата за монополизирането на бизнеса в София е класическа. Достатъчно е да припомним купищата нарушения в самите конкурси от доклада на фондация "Аксес", установената постфактум връзка между трите фирми "Волф-96", ДИТЦ и "Чистота-София" и Румен Гайтански, рекордно нарасналите разходи за чистота. Дял във "Волф" и ДИТЦ впоследствие придобиват и фирми, свързани с Любен Пехливанов и СИК.

Концесиите бяха продадени през 2007 г. след натиск от страна на общината. За да прогони Гайтански, общината намали сериозно обема от работа, който изисква от фирмите. Така за 2007 г. за чистотата на града бяха заделени 50.5 млн. лв. - близо 10 млн. по-малко от обичайното. София отказа да плати и 8 млн. лв. за зимното чистене през 2005-2006, но после беше осъдена за това. Лихвите по делото бяха опростени от новия собственик на концесиите - инвестиционен фонд "Икуест" през фирма "Новера". По официални данни "Икуест" са платили за бизнеса на Гайтански 45 млн. евро.

Спекулациите по тема "чии са парите, които фондът върти," са много. Самият Георги Крумов - до миналата година изпълнителен директор на фонда, е заявявал, че се спрягат какви ли не версии - "от руски капитали до парите на Маргините". Той многократно е отричал и твърди, че във фонда няма български пари.

Множеството версии си имат обяснение - разнопосочните обвързаности на самия Крумов. Справка в регистрите показва, че той е тясно свързан с кръгове в НДСВ. През 2001 г. Крумов дори е издигнат за кандидат-депутат в бургаската листа на НДСВ за парламентарните избори, оглавявана от Соломон Паси. Според комюнике на самата фирма от юли, м.г. Паси е бил в борда на "Икуест", но се е оттеглил от него и е останал само като съветник.

Крумов се свързва и с друг именит бизнесмен, спряган за близък до НДСВ - Атанас Тилев, покрай застрахователно дружество "Уника" (бившето "Витоша"), в което "Икуест" и Тилев имаха дялове. Дял в дружеството имаше и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Тилев и Крумов са индиректно свързани и по линия на фирмата на първия - "Дару Финанс". Бившият шеф на "Дару финанс" - Ивайло Коевски, в момента е изпълнителен директор на "София филм". 40% в нея държи "Иммофинанс". "Иммофинанс" бе част от портфейла на "Икуест". Крумов се познава и с Мартин Заимов по линия на фирма "Електрон Прогрес", заедно с Цветелина Бориславова е в асоциация за устойчиво развитие на планините, купи от Гайтански и столичния "Сити център". Покрай всичко това дори и кметът Бойко Борисов, който се хвалеше, че е изгонил Гайтански, наскоро се усъмни в интервю пред БТА, че новите собственици май не са скъсали със старите.

Който и да стои зад концесията с чистотата, бизнесът не е никак малък. При заплахите си да съди общината самият Гайтански е признавал, че печели 15% от концесията. При бюджет от 60 млн., каквито са били обемите преди обтягането на отношенията с кметството, това е равносилно на 9 млн. лв. годишна печалба. Печалбата към момента вероятно е по-скромна заради инфлацията и липсата на актуализация в цените от 2004 г., но надали новият собственик "Новера" е на път да фалира. Официално резултатите на фирмата не са добри и това се сочи като една от причините Георги Крумов да бъде сменен на поста изпълнителен директор. "Новера" поиска вдигане на цените, но преговорите още не са приключили.

Показателна за интересите около чистенето в София бе сагата около конкурса за нов чистач в 5 от столичните райони. БСП позна предварително името на печелившия в конкурса - австрийската "Заубермахер", а "Титан" директно бяха отстранени от конкурса с аргумент дъмпингови цени. Впоследствие ВАС наложи временна забрана за сключване на договор и София може да бъде принудена да удължи контракта с "Новера", която не се яви на състезанието.

СЪДЕБНИ БАТАЛИИ

Войните за боклука в повечето областни градове се водят с цената на тежки съдебни баталии на фона на повратливо поведение на местните власти и периодични кризи с чистенето. Христоматиен пример за това е Варна, където съдебните дела се точат от 1999 г. насам. "Титан" спечели концесия за "Аспарухово" и "Одесос", но тогавашният общински съвет и областният управител Добрин Митев бламираха договора. Сметопочистването в двата района беше временно поверено на фирмите ЖКС и "Варна Шеле Екосервиз". "Титан АС" обжалва и следва дълга съдебна битка. В резултат фирмата започна да изпълнява договорите си едва през 2005 г. В края на миналата година дружеството поиска удължаване на концесиите до 2015. Първоначално комисията по благоустройство към общинския съвет на мига се съгласи, зелена светлина дадоха и общинските юристи. Изненадващо обаче декемврийската сесия отложи казуса за настоящата година поради "неизяснени юридически въпроси". Казусът трябва да бъде решен бързо, тъй като концесиите изтичат през лятото. В края на 2008 г. "Титан АС" поиска и с 20% завишаване на парите, които се отпускат за чистенето на квартал "Младост". Засега тази им претенция е спряна. През 2008 г. за събирането и извозването на сметта и чистенето на тротоарите, площадите и междублоковите пространства фирмите си разделиха общо около 10 млн. лв.

Междувременно във "Варна" "Титан" придоби основния си конкурент - "Варна Екосервиз", фирма на друг играч на пазара - "Шеле". Така от дневния ред отпадат съдебните претенции на "Варна Екосервиз" към чистенето на район "Младост" и кметствата "Каменар", "Казашко" и "Тополи". Те бяха дадени на "Титан" въпреки наличието на концесионен договор с другата фирма и течащо дело по него.

"Шеле" загуби битката с "Титан" и в Русе. До концесията на "Титан" се стигна, след като през юли 2006 г. общинските съветници в Русе изказаха недоволство и решиха да прекратят договора си с тогавашния концесионер на сметосъбирането и сметоизвозването в града "Шеле". Според общинарите имало разминаване в извършената и отчетената работа и фирмата не почиствала добре Русе. Така със споразумение между общината и "Шеле" договорът бе разтрогнат по взаимно съгласие от 1 август 2006 г. Приемник на концесионера стана русенската фирма "Русе пъблик сървисиз", която изкупи техниката на "Шеле" и продължи дейността й през втората половина на годината, но без да има договор с общината. През 2007 г. бе изготвена и нова обществена поръчка, която "Титан" спечели. Конкурентните "Шеле" и "Русе Пъблик сървисиз" загубиха обжалването пред КЗК.

Съдебна сага тече и във Велико Търново. Тук конкурсната комисия за чистенето на града си е позволила да не включи в класирането част от цените в офертите на двамата конкуренти - "Комунално стопанство" и "Титан", защото били маловажни. По 5 от дейностите пък има разминаване с реално предложена и отразена от комисията цена. КЗК отмени като незаконосъобразно класирането, делото във ВАС е насрочено за февруари.

Съдът върна и конкурса за чистотата в Стамболово, спечелен отново от "Титан". Там насред процедурата общината реши, че кандидатите трябва да имат два сертификата по ISO. Това става повод за отстраняване на конкурент на "Титан". Същите сертификати бяха заложени като условие и в софийския конкурс за 5-те района.

Източник: в. Сега