Живеем в непрекъснат страх от финансовата криза и последствията от нея, за която изказванията от „ще подмине България" само до преди няколко месеца се измениха на „финансовата криза е виновна за това".

Пестенето на пари „за черни дни", никога не е било толкова наложително, защото времената никога не са били толкова смутни, а бъдещето толкова неясно.

1. Пестете пари от храна

Българите сме относително бедна нация (най-бедната в Европейския съюз, въз основа на доходите). В същото време стандартите ни гонят тези на обединена Европа, особено по цени. В тази насока делът на храната в бюджета ни е изключително важно перо, като заема около 34.2% от средния доход на домакинствата през ноември.

Запознаване с промоциите на големите търговски вериги е задължително. Може да се окаже, че едни продукти е добре да се купуват от един магазин, а други от втори. Разбира се, ако разликата не е голяма, а търговските обекти се намират в двата края на София, може разходът за бензин да ви е по-голям.

Пазаруването в края на деня в дадени магазини също може да има положителни страни. Продавачите на месо, например, често занижават цените на стоките, които смятат, че трябва да продадат - това може да ви осигури добри оферти. В някои случаи така можете да спестите между 20 и 30% от традиционната цена на продукта.

Друг начин е да си правите списък. Отиването в магазина без списък, където има всякакъв род „глезотийки", почти сигурно ви гарантира, че ще изхарчите по-голяма от предварително определената сума, или понякога дори всичко, което имате във вас.

2. Пестете от бензин

Този тип разход е вторият по размер в разходната кошница на българите - заема 15.1% от месечните разходи на домакинствата през ноември миналата година, според данни на НСИ.

Все още дори специалистите не са на едно мнение дали бензинът от по-висок клас подобрява разходните норми. Карайки с обикновен, ще пестите по 10-15 ст. на литър. Ако изминавате много километри, спестеното може да е осезателно.

3. Не плащайте излишно високи наеми

Ако редовно ви дигат наема, или сте живели последната една-две години по-нашироко, може би е добре да преразгледате този си разход, който също е значителен и може да се окаже, че има резерви за спестяване.

Използвате ли всичкото пространство, което плащате, каква е ситуацията на пазара и какви са нивата на наемите, склонни ли сте да се преместите в друг квартал, където наемите са с 10-15% по-ниски, са въпроси, на които си струва да отговорите.

4. Пестете от отопление и електроенергия

Неефективните отоплителни уреди биха могли да ви струват цяло състояние. Ако сте в собствено жилище, помислете върху този разход. Купуването на климатици, макар и на пръв поглед скъп разход, може би е добра инвестиция. Всички ставаме свидетели на това какво се случва с парното, което вече поскъпва по два-три пъти на година, да не говорим за това, че може да поизчезне, както се случва, или да плащате за стари инсталации, загуба на енергия, недобросъвестни съседи и мн. др.

Може би е добре да обмислите и как да повишите изолацията на вашето жилище в по-голяма степен. Освен,че има много начини за финансиране на подобни проекти, изчисления сочат, че това би могло да намали месечните ви сметки с между 20-30%.

Изключвайте електрическите уреди, когато излизате сутрин за работа и знаете, че сте ще върнете чак вечерта, или когато сте на почивка.

5. Пестете от банкови такси

Ако имате дебитна карта, по която ви превеждат работната заплата, планирайте по-добре бъдещите си разходи и тегления на средства. Тегленето много пъти на малки суми може да е изключително скъпо. Не забравяйте, че всяко теглене има такса, която скочи значително в последно време - на фона на финансовата криза и търсенето от страна на банките на нови източници на приходи. Да не говорим, че често, ако не изтеглите парите от банкомат на вашата банка, таксата може да е значително по-висока.

Не е нетипично таксата за едно теглене да е два лева. При 1000 лв. в картата и 50 тегления от нея на банкомат по 20 лв. вие се разделяте с 100 лв., или 10% от сумата.

6. Пестете от застраховки

Най-простият пример е как можете да спестите от задължителната гражданска отговорност, като си направите труда да сравните всички водещи застрахователи, които предлагат тази застраховка. Разликата често може да е една значителна сума.

Застраховки живот, или други доброволни, може да бъдат временно намалени до един минимален размер, доколкото сте в рискова група в настоящия труден момент. Когато времената се подобрят, това ще е първото нещо, което ще си възстановите като разход.

7. Пестете от кредитни карти

Кредитните карти навлизат все повече и в по-голяма степен в нашия живот. Този продукт обаче трябва да има резонно използване, а не просто да е самоцел. Заедно с всички предимства, които те съчетават в себе си, трябва да имате предвид, че носят след себе си и редица разходи. Ако сте човек, който не се чувства комфортно да дължи заеми, или смятате, че няма да ви е необходима, не бързайте да си правите такава, преди да ви се наложи. Все пак те си имат годишна такса за обслужване, която си върви, независимо от това дали я ползвате или не.

8. Ползвайте предимствата на интернет

В усилията да се наложи интернет пазаруването като един относително нов модел в страната ни, много търговци предлагат добри отстъпки при покупката през глобалната мрежа. Ако нещо, така или иначе ви, се налага да купите, може би е добре да спестите някой друг лев, поръчвайки си го през интернет (ако, разбира се, има такава опция). Да не говорим, че често това е свързано с безплатна доставка до желаното от вас място.

9. И накрая - не се глезете

Не купувайте излишни неща, не пестете с лявата, а да харчите с дясната, не купувайте нещо, само защото е евтино и не е сигурно дали имате нужда от него, не правете компромис със здравето си, не давайте пари за „порочни продукти", намерете си евтино хоби или такова, за което не се плаща, заменете кафето от 2 лв. и не забравяйте, че все пак нещата, рано или късно, ще започнат да се подобряват към по-добро.