Шест големи европейски банки поискаха от Европейската комисия да отпусне финансова помощ на Румъния и Украйна - страни, в които тези банки са важни кредитори на реалната икономика.

Призивът е подписан от банките "УниКредит" и "Интеза Санпаоло" от Италия, "Ерсте банк" и Райфайзен банк" от Австрия, френската "Сосиете женерал" и белгийската KBC.

Банките са изпратили писмо до Европейския съюз, в което предлагат 12 мерки в подкрепа на съответните страни, сред които отпускането на кредити в долари и евро и гарантиране на потребителските кредити от финансови институции като Европейската банка за възстановяване и развитие.

Според анализатори шестте банки, които имат важно присъствие в Източна Европа, ако бъдат подкрепени, могат да осигурят "спасителен пояс за капитала", но ако повечето от тях се оттеглят от региона, някои източноевропейски страни може да изпаднат в колапс.

Австрийското правителство вече сигнализира, че банковата система в Източна Европа очаква подкрепа от страна на ЕС чрез кохезионните фондове, от Европейската централна банка и от Европейската инвестиционна банка. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че подкрепя тази стъпка.