Третата най-голяма британска банка по активи Barclays Plc обяви, че печалбата й е паднала с по-малко от 1% миналата година, след 8.1 млрд. паунда (12 млрд. долара) намаления на стойността на активите й, информира Bloomberg.

Печалбата на банката е намаляла до 4.38 млрд. паунда, или 57.5 пенса на акция, в сравнение с 4.42 млрд. паунда, или 66.7 пенса на акция, през 2007 г. Резултатът е по-добър от очакваните средно 3.8 млрд. паунда печалба от дванайсетте анализатори интервюирани от Bloomberg.

Barclays обяви резултатите си повече от седмица преди очакваното в опит да бъдат разсеяни спекулациите по отношение на загубите на банката на кредитния пазар, които понижиха цената на акциите й с 32% тази година.

Главният изпълнителен директор на Barclays Джон Варли публикува писмо на 26 януари, в което заявява, че банката разполага с достатъчно капитал, за да се справи с отписванията на активи. Това обаче не спря сравненията с Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS), която беше придобита от правителството заради токсичните си инвестиции.

Базираната в Единбург RBS обяви на 19 януари, че вероятно е загубила 28 млрд. паунда през 2008 г., след около 20 млрд. паунда намаления на стойността на активи.

RBS получи 20 млрд. паунда от правителството, с които планира да увеличи дела си в банката до 70%. Базираната в Лондон Lloyds Banking Group Plc също получи средства от правителството в замяна на 43-процентен дял, което породи спекулации, че Barclays също ще има нужда от помощ.

Акциите на Barclays се обезцениха със 72% за девет дни миналия месец поради опасения, че банката може да бъде национализирана.

Moody's Investors Service понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Barclays с две нива, до Aa3, на 2 февруари.

От Barclays на няколко пъти отричат недостигът на капитал и отказват да приемат помощ от правителството.

Банката набра 5.2 млрд. паунда през октомври от продажбата на 32-процентен дял на кралското семейство на Абу Даби и на инвеститори от Катар.