EUR/USD

През януари спадът на европейската валута се възобнови и двойката се върна под 1.30. През изминалата седмица двойката отчасти се възстанови, но засега се задържа под 1.3020. На седмичния таймфрейм рискът от по-нататъшно понижение остава актуален, а цели на понижението остават в района на 1.20, докато еврото се намира под 1.3260. В същото време на дневната графика EUR/USD консолидира, развитие на низходяща тенденция не се получи, има риск от формиране на конвергенция. Краткосрочните сигнали за възходящи с цел в района нивата на съпротива 1.3070 и 1.3170 (26.3% ниво на Фибоначи от 1.4719 - 1.2706). Първата подкрепа се вижда на 1.2850 - 1.2900. Връщане под 1.2850 ще формира сигнали за понижение.

GBP/USD

През януари английската валута достигна минимални равнища от 1985 г., но укрепване под дъното от 2001 г. не й се отдаде и двойката закри месеца практически без изменение. През изминалата седмица английската валута продължи корекцията, отигравайки по-голяма част от загубите от първата половина на януари. На седмичната графика е сформирана дивергенция, която носи риск от корекционен ръст за паунда. В същото време низходящият натиск остава силен, докато фунтът е под нивото 1.50 и се запазва рискът от възобновяване на низходящата тенденция. На дневния таймфрейм английската валута сформира конвергенция, след което коректира. На четиричасовия таймфрейм имаме възходящ канал и низходящата трендлиния бе пробита нагоре. Мечешкият сценарий е все още актуален с цели в района на 1.4285. CCI току-що премина надолу 100 на часовата графика, предполагайки потенциален низходящ натиск с тестване на 1.4750-1.4700.

USD/JPY

През януари двойката предприе опити за преодоляване на подкрепата 87.20, но отново неуспешни, след което се възстанови и закри месеца без съществено изменение. През изминалата седмица долар/йена рязко се покачи, след като укрепване под 87.20 не стана. На седмичния таймфрейм двойката консолидира, натискът продължава да остава силен, докато USD/JPY се задържа под 92.30. На дневната графика има възможност за сформиране на „двойно дъно", рискът за възходяща корекция се усили след преодоляването линията на низходящия тренд. Укрепване под подкрепата 90.70 ще сигнализира в полза на по-нататъшното понижение. Задържане над нивото 92.30 може да провокира ръст.

USD/CHF

През януари двойката се възстанови и възвърна по-голямата част от загубите, претърпени през декември. Миналата седмица двойката консолидира и закри практически без изменение, неуспявайки да преодолее съпротивата 1.1720. На седмичния таймфрейм долар/франк възобнови ръста, но ситуацията остава нееднозначна. На дневния таймфрейм USD/CHF се задържа над 1.1330, което предполага по-нататъшен ръст за долара. Непосредствена съпротива има на 1.1742 (върха от петък). Най-близката подкрепа е 1.1530. Техническите предпоставки за средносрочен ръст остават актуални.

Финансова къща Популярна каса

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.