Румънското подразделение на Erste Group Bank BCR-най-голямата банка в северната ни съседка, нито има нужда, нито иска капитал от румънското правителство, заяви главният изпълнителен директор на Erste Андреас Трайхл, информира Reuters.

Австрийската Erste, която е третата най-голяма банка на развиващите се пазари в Европа, също така не е финализирала разговорите си с австрийското правителство за капиталова инжекция в размер на 2.7 млрд. евро и може все още да се откаже от това намерение, според Трайхл.

"Нямаме нужда от капитал от Румъния и не искаме такъв", казва той.

Забележките на Трайхл идват в момент, когато банковата нестабилност в развиващите се европейски страни, доведе до призиви за изготвянето спасителни пакети за банките в региона в добавка към тези на страните, от които са банките майки.

Трайхл също така споменава, че трябва да се погрижи за интересите на акционерите в разговорите с австрийското правителство и че би отложил планираната капиталова инжекция от правителството, ако условията са прекалено обременяващи.

"Ние не сме губеща банка, която трябва да бъде национализирана, ние просто се опитваме да увеличим капиталовата си адекватност по най-бързия начин, заявява Трайхл.

"Държавата е една възможност за това. Ако подобен ход обаче създаде впечатлението, че това е държавно вмешателство, никой няма да купува нашите акции повече," добавя Трайхл. "В такъв случай няма да вземем средства от държавата."