Свободните офис площи в централен Лондон са със 36.5% повече, отколкото миналата година, в резултат на това, че компаниите усетиха негативния ефект от икономическото забавяне и започнаха да се ориентират към други дестинации в града, както и към по-малки по площ офиси, пише PropertyEU.

Според данните на консултантската компания Cushman & Wakefield 5.72% от всички офис площи в британската столица в момента са свободни. Това е най-високият процент от 2 г. насам.

На фона на пониженото търсене на офиси, новите площи са нараснали с 25% за последната 1 година, а в Уест Енд с повече от 70%.

Голяма част от собствениците започват да използват нови маркетинг методи за привличане на повече наематели като процентно намаление на месечните наеми, безплатни месеци и др.

Понижение се отчита и при средните нива на месечните неми. В Уест Енд те са се понижили с около 20% за 1 г. и в момента се движат на нива от 5.2 паунда за кв.м. Очакванията на експертите са тази негативна тенденция да се запази и през 2009 г., като за сега никой не се наема да прогнозира с какъв процент точно ще бъде поевтиняването.

Намалялото търсене и ниските наеми предоставят една от най-добрите възможности за наемане на офис в централните части на Лондон, казват брокери.