Най-голямата швейцарска банка отчете загуба от 8.1 млрд. швейцарски франка (6.9 млрд. долара) за четвъртото тримесечие, вследствие на намаления на стойността на активи, свързани с кредитната криза, информира Bloomberg.

Банката е отчела 13 млрд. франка загуба за същия период година по-рано. За цялата година UBS отчита загуба от 19.7 млрд. франка (16.8 млрд. долара).

Председателят Петер Курер и главният изпълнителен директор Марсел Ронер обещаха тази година пак да направят банката печеливша, след като получиха 59.2 млрд. долара финансова подкрепа от швейцарското правителство, за да отделят токсичните си активи.

Акциите на UBS са загубили 65% от стойността си през последните 12 месеца, а пазарната стойност на банката е намаляла до 37.8 млрд. франка.

До днес банката е обявила закриването на 9 000 работни места, оттегли се от част от дейностите, които развиваше преди, и набра 32 млрд. долара от инвеститори, за да компенсира рекордните загуби в подразделението за търговия с ценни книжа. Клиенти на подразделенията на UBS за управление на богатството са изтеглили повече от 140 млрд. франка за първите девет месеца на 2008 г.

Два от приоритетите на банката са възстановяване на репутацията на UBS и положителният изход от разследването в САЩ по обвинения, че банката е помогнала на 20 000 богати клиенти да избегна плащането на данъци, според Курер.

Ръководителите на подразделението за инвестиционно банкиране на UBS са подложени на натиск от страна на акционерите да намалят разходите и в същото време срещат недоволството на служителите поради намалението на бонусите. Всичко това може да забави превръщането на подразделението отново в печелившо.

Подразделението за търговия с ценни книжа с фиксирана доходност, което е отговорно за по-голяма част от 48.6-те млрд. долара намаления на стойността на активи и загуби от кредитната криза има нужда от радикална промяна, за да стане отново печелившо, смятат анализатори.