Десет строителни предприемачи в Румъния са обявили отлагането или отменянето на 120 проекта в последните три месеца, информира Ziarul Financiar.

Строителството на общо 50 000 апартаменти, седем търговски центъра и много офис сгради е отложено или изцяло отменено. Това е резултатът след първите три месеца, в които инвеститорите на пазара на недвижими са осъзнали, че ситуацията е кризисна и че банките вече нямат възможност и желание да наливат средства в пазара.

Реално броят на проектите, които строителните предприемачи отлагат е много по-голям, като се има предвид, най-големите играчи на пазара през последните години са изградили портфейли от стотици хектари земя в и извън Букурещ, които в момента са замразени.

"На пазара има и второкласни предприемачи, които не са толкова известни, които се опитват да спекулират с недостига на търговски площи и се хвърлиха с главата напред в закупуването на земя", казва Разван Георге, главен изпълнителен директор на Cushman & Wakefield Activ Consulting.

Те обаче не са очаквали тази криза, която според Георге изглежда се отразява по-лошо на Румъния, отколкото на съседните й държави, защото страната не разполага с достатъчно собствен капитал.

Най-голям брой забавени проекти има в сегмента на жилищното строителство, където някои предприемачи са доволни, че не са започнали строителни работи през миналата година.