Подобно на България строителният бум в Чили доведе до рязко намаляване на интереса към недвижимите имоти. Брокерските фирми прибягнаха до различни стимули, за да привличат клиенти. Най-резултатни се оказват така наречените "нощни разпродажби".

Застоят в пазара за имоти в Чили доведе до намаляване на цените с 20% и принуди брокерските фирми да измислят всякакви промоции, за да привличат клиенти. Особено нашумели са "нощните търгове", на които жилищата се предлагат с отстъпка след 18 ч. Нещо повече - фирмите поемат разходите за път и хотел на клиентите, които идват от провинцията.

"Организирахме мащабна кампания и предлагаме големи намаления при нощните продажби - нещо, което се прави за първи път. Така всеки може да разгледа жилищните комплекси отвън и отвътре и да направи оферта", обяснява Фелипе Стичкин, маркетингов директор на фирма за имоти.

Организаторите се хвалят, че на първия подобен търг през януари са продали повече от 200 апартамента на обща стойност около 10 млн. долара - резултат, който агенциите за недвижими имоти обикновено постигат за цял месец. Според потенциални клиенти този вид продажби са изгодни както за наемателите, така и за собствениците на жилищни сгради.

"Хубаво е, че има такава промоция за мнозина наематели, които най-после получават възможност да си купят апартамент. И определено изкушава онези, които вече притежават жилище, да се сдобият с второ", казва Сусана Риверос, потенциален купувач.

Кризата обхвана жилищния пазар в Чили през 2008 година. Брокери отчетоха, че апартаменти и къщи залежават в списъка им с оферти повече от година, а в същото време на пазара се появяваха нови и нови жилищни сгради.

Източник: bТВ