Завършените продажби на имоти за изминалия месец са се понижили с 58% спрямо януари 2008 г.

Интересът на купувачите в сектора на недвижимите имоти във Великобритания отчита ръст през първия месец на тази година, сочат данни от доклад RICS.

Въпреки това, общият брой на сделките с имоти за януари според данните представени от агенции за имоти на Острова, отново са се понижили с 9.9% спрямо 10 декември. Това са най-ниските месечни обеми от 1978 г., когато RICS започват да правят проучване на пазара.

Повишеният интерес може да увеличи броя на продажбите през следващите месеци, ако правителството спази обещанията си и представи някакви по-сигурни гаранции за купувачите взимащи ипотечни кредити.

Последното намаляване на лихвените проценти може и да увеличи потребителското доверие като насърчи и активизира купувачи в търсене на изгодни сделки.

Все пак, завършените продажбите на имоти за изминалия месец са се понижили с 58% спрямо януари 2008 г. става ясно още от изнесените данни.

Най-голямо увеличение в интереса на купувачите към имотния пазар има в Уелс, а в столицата Лондон той също расте, но с по-малки темпове.