Екипът на Profit.bg започна инициативата „България през 2009 година". В серия от материали ще Ви представим вижданията на експерти от отделни отрасли на икономиката ни, относно развитието на бизнеса, в който оперират, през тази година. На Вашето внимание представяме и първия материал от тази поредица.

В него Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър, коментира за Profit.bg, очакванията си за развитието на кредитния пазар през 2009 г.:

Кредитният пазар през 2009 г. ще се развива под знака на глобалната икономическа криза. Кредитирането на жилищни имоти ще се свие. Клиентите, които избират този вариант на финансиране на покупка на имот, ще го правят водени от убеждението, че по-високата цена за кредита, която ще плащат, се компенсира от качествата на закупувания имот и решението на належащия им жилищен проблем.

Част от клиентите, които ще ползват ипотечен кредит, ще теглят малък процент от стойността на жилището - между 20 и 40%. Това са клиенти, които имат спестена по-голямата част от стойността на жилището, но не им стига малка сума плюс разходите за ремонта и обзавеждането.

Тези клиенти оценяват, че малкият размер на кредита няма да затрудни сериозно семейния им бюджет и ще ползват ипотечен кредит, който е за предпочитане пред останалите форми на заемен капитал.

Очаквам средните размери на ипотечните и потребителски кредити да вървят надолу, като в края на годината нивата при ипотечните кредити да достигнат около 28 000 евро, а при потребителските около 6 000 лв.

Процентът на финансиране най-често ще се движи около 60%, а най-често избирания срок ще бъде между 15 и 25 години. При потребителските кредити много често ще се иска поръчители и по-висок доход.

Това ще накара клиентите да теглят такива кредити само за наистина необходими разходи, като покупките на скъпи и луксозни стоки с кредит ще се сведат до минимум. Като цяло клиентите ще се чувстват по-несигурни във възможностите си да обслужват кредити и за това ще са по-предпазливи и пресметливи.