Доларът и йената задържат днес печалбите от вчера, тъй като избягването на рисковите позиции е отново основният мотив на пазарите, след като последният спасителен план на Вашингтон се оказа повече богат на обещания, отколкото на подробности. По време на азиатската търговия еврото падна до 1.2850 срещу долара, след като вчера беше достигнало връх на 1.3074. Йената също е силна, но днес липсваха японските инвеститори заради официалния празник в страната.

При очакваното от всички съобщение, вчера министърът на финансите в САЩ Тимъти Гайднър обяви, че правителството обмисля начини за основаване на обществен частен фонд, който може да поеме до 1 трлн. долара лоши активи от счетоводните ведомости на банките. Гайднър обаче остана пестелив на подробности относно плана, което остави инвеститорите с впечатление, че месеци след разразилата се световна криза министерството на финансите все още не може да намери решение, което да задоволи данъкоплатците и банките и да възстанови нормалната обстановка на кредитните пазари.

Планът на Гайднър в голяма степен не отговори на очакванията, а коментарите му, че правителството ще изпробва неприлагани досега методи, при които са възможни и грешки, въобще не помогнаха за връщането на доверието на финансовите пазари. Последвалата несигурност доведе до търсене на по-малко рисковите активи като долара, йената, правителствените облигации и избягване на акциите и по-рисковите валути като австралийския и новозеландския долар. Разочарованието от плана за банките засенчи приемането на пакета от стимули на стойност 838 млрд. долара от Сената. Пакетът обаче трябва да добие форма и размер при съгласуваност между Сената и Конгреса, което означава, че все още не е ясно какви ще са разходите и данъчните намаления.

Докато чакаха спасителния план от САЩ, инвеститорите не обърнаха внимание на серия разочароващи икономически данни, по-специално слабостта на азиатския експорт. Цифри от Китай днес показаха рязко намаление на износа през януари със 17.5% спрямо нивата от преди една година. При вноса картината е още по-мрачна и е налице понижение от 43.1%. Данните доведоха до кратък спад на австралийския долар и затвърдиха опасенията, че растежът на голямата китайска икономика рязко намалява, тъй като спада търсенето на експортните й стоки.

Днес интерес предизвиква публикуването на доклада за инфлацията на Английската централна банка, който ще даде представа за бъдещите нива на лихвите. Очакванията са банката да намали прогнозите си за икономическия растеж. За дилърите интерес представлява дали АЦБ ще последва ФЕД и ще свали лихвите до почти нулеви нива. АЦБ през последните месеци извърши сериозни редукции и в момента лихвите са на рекордно ниските стойности от 1%, което доведе и до спад на стерлинга срещу долара през януари до 23-годишно дъно.

Днес паундът също е слаб, след като в началото на седмицата достигна триседмичен връх. Еврото също притиска паунда независимо, че вчера беше разпродавано при съобщението, че Русия ще търси преговори с Европа за отлагане на плащания на нейни банки в размер на 400 млрд. долара. По-късно съобщението беше опровергано. Днес ще станат ясни и данните за заетостта във Великобритания, а прогнозите за безработицата сочат растеж през декември до 6.3%.

ЕUR/USD

Подкрепа е дъното от миналия понеделник на 1.2705. Пробив и на 1.2550 ще даде сила за продължение към 1.2330. Съпротива е 1.3090, което е 62% корекция на спада 1.3330-1.2705 и спира покачването, следвана от непреодоляното в два поредни дни 1.3330, а след това идва 1.35.

USD/JPY

Съпротива е върха от понеделник на 92.40, следвана от 93 и върха от 6 януари на 94.60. Подкрепа е 90, следвана от 88.60, където се намира дъното от миналия вторник, а после идва многогодишно дъно на 87.10.

GBP/USD

Съпротива е върха от 16 януари на 1.4978, който беше достигнат вчера, следвана от началото на последния значителен спад на 1.5370 и 1.57. Подкрепа е 1.44, следвана от дъното от миналия понеделник на 1.4050 и 23-годишното дъно на 1.35.

USD/CHF

Подкрепа е 1.15, което е дъното от понеделник и вторник, следвана от 1.14, което не позволи по-голям спад миналата седмица във вторник и сряда, а след това идва преодоляното ниво на 1.1280. Съпротива е 1.1850, което е 76% корекция на спада 1.23-1.0370, а след това идва 1.20 и върха от 5 декември на 1.2250.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД