Цените на недвижими имоти на о-в Майорка са отчели понижение между 30 и 35% за последните три месеца на изминалата година спрямо същия период на 2007 г., пише Property Wire.

Според данните от доклада на Engel & Volkers освен цените през 2009 г. се очаква и продажбите на имоти да се понижат с около 20% спрямо 2008 г.

Все пак, за |югоизточната част от Майорка годината. беше една от най-добрите, като отчетоха ръст в продажбите най-вече на вили с повече от 20%. До момента този регион като че ли остава незасегнат от световната финансова криза.

Повечето собственици осъзнаха, че трябва да са благосклонни към евентуално намаляване на цената на имота, ако искат да сключат сделка. Някои от собственици са готови да намалят повече от 20% от първоначално обявената цена, което на практика свежда печалбата от продажбата му до нула.

Броят на британските купувачи, които са най-активни, се е понижил с почти 50% само за изминалата 2008 г., като вече главните купувачи са от Германия, скандинавските страни, Швейцария и Испания.

В столицата Палма де Майорка пазарът започна да се забавя осезателно в края на годината, като цените са понижиха с 10 - 20%, а търсенето се съсредоточи предимно към вилите, разположение в близост до морето.