Когато решат да закупят имот, много от хората прибягват да погрешния модел да избират първо жилището, което максимално се доближава до представата им за „идеалния дом", а не да си правят сметка дали и какво могат да си позволят.

Резултатът от този подход може да е само един - повишава се рискът да останете без собственост, която ще ви бъде отнета от банката, ако не си плащате задълженията.

Затягането на банковите условия, което макар и на пръв поглед да е негативно последствие от кризата, всъщност може би е във ваш интерес.

Порочната практика за това да се финансират до 100% от покупката на имот, без оглед за възможностите на кредитоискателите е на път да се промени. Банките вече финансират до 70% от стойността на покупката, като по-консервативни са и по отношение на оценките на имоти.

Това, което е добре да направите, за да намалите шансовете да останете без имот особено в момент, когато кризата в реалната икономика е на път да се разшири и заплашва бъдещите ви доходи, е да започнете отзад напред.

Тоест първо си направете сметка каква сума бихте могли спокойно да заделяте от вашия доход за погасяване на месечна вноска към банката, като приспаднете постоянните си разходи за съществуване.

Специалистите препоръчват вноската по кредита ви да не превишава 40-50% от дохода на домакинството. Например ако сте семейни и доходът на двамата съпрузи е в размер на 1 600 лв. на месец (работите в София при заплата от 800 лева).

То вноска над 800 лв. на месец (400 евро) може да е доста затормозяваща, особено ако единият остане без заплата. Все пак не забравяйте, че ще става въпрос за един доста продължителен период от примерно 20 години.

Когато имаме тези изходни данни за вноска от 400 евро, която можете да заделяте, то въз основа на 20 годишен кредит с лихва от 10% и първоначално заделени средства от 20 000 евро, която ще е изискваното от вас самоучастие, то бихте могли да си позволите жилище за сумата от 58 709 евро.

Стойността на кредита, който ще трябва да вземете, след приспадането на самоучастието ви е в размер на 38 709 евро.

Какво можете да си купите срещу тези пари. В София при цена от 1 000-1 100 евро за кв. м. чиста площ, бихте могли да си купите малък двустаен апартамент от около 55 кв. м чиста площ в някои от периферните квартали на столицата.

Може би за щастие едва ли банка би ви одобрила за по-голям кредит, така че в случая банката определено ще е на ваша страна, ако не ви отпусне кредит от примерно 50 000-60 000 евро, изплащането на който може да ви струва по 500-550 евро, което може сериозно да ви затрудни.

Разбира се очаква се банките постепенно да подобряват условията си и да станат малко по-рисковоориентирани с подобряването на икономическата ситуация.

Ясно е, че покупката на жилище не е единствения ви разход, за да стане то обитаемо, като ще ви трябва поне още около 20% от стойността на имота за довършителни работи и относително скромно обзавеждане.