Обемите офиси отдадени под наем през последното тримесечие на миналата година са се понижили с 27% на годишна база, сочи изследване на Jones Lang LaSalle. На тримесечна база, обаче понижението е било значително по-малко в размер на едва 2%, до малко под 3 млн. кв. м.

Спад са отбелязали наемите в 15 от следените пазари в Европа, като най-голям е регистриран в Москва - 26% за последното тримесечие на миналата година.

Други големи понижения на наемите от най-висок клас са регистрирани още в Уест Енд - 11.6%, Дъблин - 5.2%, Барселона - 3.8%.

Стокхолм и Милан са регистрирали спад в наемите за пръв път, съответно от 6.8% и 3.5% на годишна база.

Коренна промяна има при ситуацията в страните от Централна и Източна Европа. Освен драстичното понижение на наемите в Москва, значително такова е регистрирано още във Варшава (15.2%).

Сравнително постоянни са се запазили нивата в Прага, Будапеща и София, макар и да се усеща низходяща тенденция на фона на кризата обхванала пазара на недвижими имоти в цяла Европа.

Като цяло наетите в Европа офис-площи са 12.5 млн. кв. м, или с 12% под малко от предходната година. Най-голямо понижение сред градовете е регистрирано в Дъблин - 40%, следван от Мадрид с 38% и Стокхолм с 36%.