Рейтинговата агенция Standard & Poor's Ratings Services (S&P) понижи рисковия рейтинг на банковата индустрия на България (BICRA) от Група 6 на Група 7, след преглед на банковите системи на страните от Югоизточна Европа.

Рейтингът Banking Industry Country Risk Assessment (BICRA) оценява силните и слабите страни на банковата система на една държава, в сравнение с тези на други страни, по скала от Група 1 (най-ниско рискови) до Група 10 (с най-голям риск).

Промяната на BICRA рейтинга на България отразява нарасналите икономически рискове в страната. От агенцията отбелязват повишената уязвимост на страната към външни фактори, поради високия дефицит по текущата сметка, което на фона на положението на кредитните пазари може да доведе до рязък спад на външното финансиране.

От S&P очакват финансовите профили на българските банки да бъдат подложени на нарастващ натиск от страна на по-трудната оперативна среда. Агенцията оценява кредитния риск на банките като висок след няколко последователни години на голям кредитен ръст, който досега не е тестван в условията на продължителен икономически спад и поради голямата инфлация в сектора на недвижимите имоти през последните няколко години. Рязък икономически спад и срив на "прегрелия" пазар за недвижими имоти вероятно ще подложи под натиск качеството на активите на банките и финансовото им представяне.

От положителна гледна точка плюс за надеждността на банковата система в България, Румъния и Хърватия е фактът, че местните банки са притежание на стратегически инвеститори от Западна Европа. От полза също и близкото сътрудничество с банките майки, които споделят тяхното ноухау, подобряват управлението на риска и на инфраструцктурата и диверсифицират продуктовите линии на подразделенията си в Югоизточна Европа.

От S&P смятат, че надзорът и регулацията в страните от Югоизточна Европа са адекватни, благодарение на членството на България и Румъния в ЕС и очакваното присъединяване на Хърватия.