Тексаският милиардер Алън Станфорд и три от неговите компании вчера бяха подведени под отговорност за измама в изключително големи размери, а федерални агенти нахлуха в централата му в Хюстън, информира Reuters.

Щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) е подала оплакване във федерален съд в Далас, обвинявайки Станфорд и други двама души в незаконна продажба на високодоходни банкови сертификати за депозит на стойност 8 млрд. долара в схема, която се простира от Тексас до Карибите.

В жалбата на SEC се посочва базираната в Антигуа Stanford International Bank (SIB), която има 30 000 клиенти в 131 страни и 8.5 млрд. долара активи, както и хюстънските подразделения на групата за брокерски услуги и инвестиционни консултации.

Компанията управлява общо 50 млрд. долара активи.

Активите на Станфорд са замразени и вече е назначен синдик, който "да влезе във владение на активите на обвиняемия с цел защита на жертвите на схемата."

Стандфорд, който управлява компанията, създадена от дядо му, отрича каквото и да било престъпление, но местонахождението му засега остава неясно. От SEC твърдят, че той не е реагирал на призовките, според които е трябвало да даде показания и че не е показал нито един документ.

Станфорд е известен с познанствата си със знаменитости и с това, че се занимава с лобизъм във Вашингтон. Той също така е добре познат в спортните среди, като има рекламни сделки с играча на голф Виджей Синг и футболиста Майкъл Оуен. Станфорд също така има интереси и в полото и крикета. Личното му състояние беше оценено от списание Форбс на 2.2 млрд. долара през миналата година.

Станфорд е сред спонсорите на тенис турнира 2009 Sony Ericsson Open в Кий Бискейн, Флорида, през март.

От SEC твърдят, че базираната в Антигуа банка на Станфорд е продала сертификати за депозит на стойност 8 млрд. долара с обещанията за висока доходност, която надхвърля значително тази на същата услуга в традиционните банки.

Инвестиционните компании на Станфорд са били изложени на опасността от загуби от схемата на арестувания по-рано Бърнард Мейдоф, но погрешно са убеждавали инвеститорите в обратното, според обвинението на SEC.

От Комисията също така твърдят, че компанията на Станфорд се е опитала да изтегли почти 200 млн. долара от сметките си в последните седмици.

Друго обвинение срещу Станфорд е, че 90% от инвестиционния портфейл на офшорната банка са били укривани и само Станфорд и неговият сътрудник Джеймс Дейвис, срещу когото също е повдигнато обвинение, са знаели подробности за размер на портфейла.

Няколко инвеститори са заявили пред адвокати, че са предполагали, че сертификатите за депозит са безопасни краткосрочни инвестиции, които са застраховани. Когато един от инвеститорите обаче наскоро се опитва да изтегли 250 000 долара от сметката си в банката, получава отговор, че ще трябва да почака.

Вижте още:

Втора финансова пирамида в САЩ

Най-големите измамници на Уолстрийт

Нова финансова пирамида у нас

Жертвите на Мадоф в света са 3 млн. души

Разкриха най-голямата финансова пирамида Япония