Световното търсене на петрол ще се увеличи с 30 на сто до 2030 година, предупреждават експертите.

Във връзка с това Европейският парламент ще дебатира днес по незаконодателния доклад на евродепутата Herbert Reul (ЕНП-ЕД, Германия) относно възможни решения в отговор на предизвикателствата, свързани с доставките на петрол. В него се предлага използването на неконвенционални източници на петрол, включително възможността за производство в Арктика. Според Herbert Reul технически "добивът в Арктика вече е възможен". В същото време той подчертава, че са необходими "строги екологични наредби".

Herbert Reul подчертава предимствата на неконвенционалните източници на петрол като нефтени шисти, нефтоносни пясъци и свръхтежки масла, поради обстоятелството, че се срещат в много държави. Ако тези видове ресурси се вземат предвид, Канада е страната с най-много нефтени ресурси след Саудитска Арабия.

Г-н Reul предлага също преминаване към ядрената енергия като неутрално решение от гледна точка на въглерода - мнение, което не се споделя от много негови опоненти. "По отношение на политиката за запазване на климата, ядрените централи спестяват 160 млн. тона СО2 в Германия, във Франция приносът им е дори по-висок.", подчертава германският депутат.