Днес управителят на БНБ Иван Искров продължава започналата вчера полемика със шефа на ДБанк Стоян Александров относно растящите лихвени проценти на банките. Той изтъква четири аргумента в полза на позицията си.

1. Няма нужда от надзорници

Не бива на публични места да се правят опасни внушения, които могат да доведат до непредсказуеми последствия. България влезе в много добра кондиция в кризата и сега можем да обърнем каручката с непремерени приказки. За определянето на лихвите си има механизъм, който се обсъжда между търговските банки и БНБ и се решава дали да се променя или не.

В България няма банки, в които БНБ трябва да прати човек да ги надзирава. Банковата ни система е по-добра от тази в Франция, Германия, Гърция. Наскоро правителството гласува пакет от 27 млрд. евро, който да послужи за буфер в непредвиден случай, но лично аз смятам, че това беше, за да не останат назад от останалите в ЕС. Те създадоха банков комитет за това и най-голямата им банка, която е с балансово число 200-300 млрд. евро, е негов член.

В момента в Европа има осем страни, чиито банкови системи бележат положителен ръст и България е една от тях. Всички останали отчитат спад.

2. В Румъния лихвите са по-големи

За една банка е важна средната цена на ресурса й. По данни на БНБ средното увеличение на лихвите по кредитите в българските банки за м. г. е 3.75%. Има страни с наистина далеч по-високи лихви от България. В Румъния например няма кредит с лихва под 15 на сто, а тези за бизнеса са над 20 на сто.

Няма как промените в реалния сектор да не се отразят на банковия и финансовия сектор. Има си хас икономиката да не върви, а лошите кредити да намаляват.

3. Имаме надежден буфер

Наред с резерва от МРЗ, 1.4 млрд. лв. е буферът от нераздадените дивиденти само за 2008 г., за които БНБ настоя. Тази сума ще се капитализира до стотинка. Всички кредити, които са провизирани до момента, са не повече от 300-400 млн. лв. Нашите банки са добри капитализирани. Освен това парите във фонда за гарантиране на влоговете също са резерв, зад който стои държавата.

4. Няма как да тичаме срещу вятъра

Няма централна банка, която да регулира лихвите по депозитите и въобще лихвите на търговските банки.

Няма измислена такава регулация в свободния пазар. Има държави със субсидиране на някои лихви - за млади семейства, за хора с утежнено социално положение. С бюджета за 2009 г. у нас също се правят такива нещо.

Но няма регулация на банков надзор, която да регулира лихвите. Лихвите у нас са нормални. Както каза г-н Александров - неприятно високи, но нормални. Ние не можем да тичаме срещу вятъра.

Давам ви последната информация на ЕЦБ за Еврозоната. Средни срочни депозити: 3.27% в ЕЗ, в България - 5.6%. Лихвите по кредитите за нефинансови предприятия в ЕЗ са 4.55%, в България са 8.31% средно. Жилищни кредити в ЕЗ 5.31%, у нас - 8.59%.

Напълно споделям тревогата на г-н Александров за ръста на лихвените проценти, но това са нормални процеси, типични за всички банкови системи в момента в ЕС.

Източник: в. "Стандарт"

Още по темата:

Ст. Александров: Да успокоим лихвите по депозитите

И. Искров: Длъжниците не са по-важни от кредиторите