Вземането на кредити бе лесна работа само преди година. Тогава никой, включително и от банките не очакваха ситуацията да се затегне до такава степен, че банките да ограничат максимално кредитната си активност, а зрителите да минат от реклами на кредити по телевизията на такива за депозити.

Финансовия ресурс е скъп, банките си нямат доверие и междубанковото финансиране е замразено, особено това от банките майки към местнита звена, поради проблеми в международен план.

Лихвите по депозити са високи, което означава, че тези по кредитите са още по-високи. Не това обаче, дори е основния проблем за кредитополучателите, които са склонни да плащат дори и по-високи лихви - проблемът е, че им се отказват кредити.

Ако питате някой банкер банките разбира се продължават да отпускат кредити, но на условията им отговаря изключително малък процент от кредитоискателите.

Така идват фундаменталните въпроси какво трябва и какво не трябва да правите, за да отговаряте на условията.

Нашите банки бързо черпят от световния опит. А той казва, че кредитния рейтинг на един кредитоискател е от изключителна важност и може да предреши до голяма степен това дали ще ви се отпусне кредит.

Какво е кредитния рейтинг? Това е степента в която сте надежден платец на своите задължения. Добър рейтинг, коллерира със съвестно изпълнение на вашите задължения.

Не се чудете защо банките хвърлят огромни ресурси за създаване на единна система, която да им казва що за платец сте. От тяхна гледна точка това е изключително важна инвестиция, защото намалява опасността да увеличат размера на лошите си кредити, което може да е фатално.

Последния път, когато ходих в една от големите български банки за проучване на условията за отпускане на кредит ми бе обяснено, че ще се направи справка в кредитния регистър що за длъжник съм бил до момента. Това включва проверка на изплащането в срокове на задължения по други кредити, потребителски и ипотечни, кредитни карти и др. задължения.

Бе ми обяснено дори, че ще се провери плащането на сметките за парно и мобилния телефон. Дали вече действа подобна система, или това бе просто блъф няма значение - това е бъдещето.

Мислете, преди да закъснявате със своите плащания, защото това ще бъде отразено някъде в кредитното ви досие. Системни закъснения на плащанията пък, почти със сигурност ви отрязват пътя към бедещо финансиране.