Вчера се изтъргуваха един милиард и осемстотин шестдесет и осем милиона акции на Citigroup, което бе един от рекордните в историята на търговия изтъргуван обем в рамките на един ден.

Акциите на изпадналата в затруднение банка загубиха близо 40% от стойността си, приключвайки на ниво от 1.5 долара за брой.

Изтъргувания вчера обем при позицията е бил над 7 пъти по-висок от среднодневния за последните три месеца, през които определено можем да кажем, че те са се радвали на активна търговия.

Общия брой на емитираните акции на банката възлиза на 5.45 млрд. броя, или само вчера собственика си са сменили около една трета от тях, или 33% от капитала.

Активната търговия при позицията се предопредели от новините свързани с банката. Правителството на САЩ и Citigroup са се договорили за конвертирането на привилегировани акции на банката на стойност 25 млрд. долара, които са собственост правителството, в обикновени акции, информира Reuters.

Съгласно сделката за увеличаването на капиталовата база на банката, Citigroup няма да получи нови средства от правителството и трябва да намери частни акционери, които биха желали да конвертират привилегированите си акции в обикновени, според същия източник.

Министерството на финансите на САЩ в момента притежава привилегировани акции на Citigroup на стойност около 45 млрд. долара, закупени посредством две отделни капиталови инжекции.

Сделката ще увеличи значително дела на изпитващия затруднения банков гигант, но размерът му в крайна сметка ще зависи от количеството привилегировани акции на частни акционери, които ще бъдат конвертирани. Очакваше се правителството да се окаже собственик на около 30-40% от обикновените акции на Citigroup.