Десетте най-високоплатени служители на Merrill Lynch & Co са получили общо 209 млн. долара в брой и в ценни книжа през 2008 г., информира Reuters, позовавайки се на публикация на Wall Street Journal. Сумата бележи лек ръст в сравнение със заработените 201 млн. долара през 2007 г.

Андреа Орсел, който оглавява инвестиционното банкиране в компанията, е получил 33.8 млн. долара в брой и акции през 2008 г., според вестника.

В момента тече и разследване дали милиардите, изплатени под формата на бонуси в Merrill Lynch преди банката да бъде придобита от Bank of America, са били одобрени от последната.

Единадесет ръководители в Merrill Lynch са получили по повече от 10 млн. долара в брой и акции през миналата година. Други 149 са получили по 3 млн. долара или повече.

Цената на акциите, които са съставлявали голямата част от заплащането, е паднала значително от миналата година досега.

По-голяма част от заплащането на тези служители през 2008 г. идва от бонуси, тъй като базовата заплата за висшите ръководители на Merrill варира между 200 000 и 750 000 долара.

Някои трейдъри и инвестиционни банкери са получи съвсем малки намаления в заплащането, въпреки че подразделенията, които са оглавявали, отчитат значителни загуби.