Продажбите на съществуващи домове в САЩ са се понижили с 7.7% през януари, показаха изнесени вчера данни. Индексът на продажбите се е понижил до 80.4 пункта, в сравнение със стойност от 87.1 месец по-рано.

Резултатът бе значително по-лош от средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха стойност от 85.1 пункта, по данни на Thomson Reuters.

Стойността бе и нов рекорден минимум на показателя под предишния от 83.1 пункта през ноември.

Специалистите коментират, че влошаването на индекса се предопределя от влошаването на трудовия пазар в страната. Лошото представяне на икономиката и отрицателният ръст също допринасят за това.

В същото време резултатите затвърждават продължаващата криза в сектора на недвижимите имоти, която се очаква да доведе до по-нататъшен низходящ натиск върху цените.

Продажбите на съществуващи жилища са се понижили във всички региони на САЩ с изключените на западните щати. Там големият размер на необслужваните ипотеки и ниските цени на имотите са стимулирали сделките с недвижими имоти.

Най-голям спад са регистрирали продажбите на съществуващи домове в североизточните части на страната, където те са се понижили с 13%, докато понижение от 12% е регистрирано на Юг и с 9% в Средния Запад.