На 27 февруари 2009 г. подуправителят на Българска народна банка, ръководещ Управление „Банков надзор" е издал заповед, по силата на която разрешава на „Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ С.а.р.Л., Люксембург, в качеството му на дружество, косвено контролирано от Фонд „Генерален държавен резерв" на Султаната на Оман, да придобие пряко акции с право на глас, надхвърлящи прага от 20 на сто, но без право да достига или надхвърля прага от 33 на сто от капитала на "Корпоративна търговска банка" АД, в размер на 60 млн. лв.

Съгласно договор за покупко-продажба на акции от 31 декември 2008 г. в резултат на сделката фонда ще придобие 1.8 млн. акции, представляващи 30% от капитала на КТБ.

В началото на февруари Комисията за защита на конкуренцията вече разреши концентрация на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез придобиване на съвместен контрол над Корпоративна търговска банка АД (КТБ) от страна на Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург и Бромак ЕООД.

КТБ отчете 4.86 млн. лв. печалба за януари 2009 г., уведомяват от банката. Общите приходи от лихви за разглеждания период възлизат на 11.55 млн. лв. Постъпленията от такси и комисиони през изминалия месец са 1.11 млн. лв.

Последната сделка по позицията е на цена от 75.89 лв.