Един на всеки пет собственици на жилища в САЩ, които изплащат ипотеки, дължи на кредиторите си повече пари, отколкото струва домът му, информира Reuters, позовавайки се на ново проучване. Този брой ще се увеличава с понижението на цените на жилищата в щатите.

Около 8.31 млн. жилища в САЩ са стрували по-малко, отколкото собствениците им дължат по ипотечните си кредити в края на миналата година, или с 9% повече в сравнение с края на септември, показва проучване на First American CoreLogic.

Процентът на тези собственици е нараснал до 20%, в сравнение с 18% към края на третото тримесечие на миналата година.

Проучването обхваща 43 щата плюс Вашингтон, Окръг Колумбия.

В Калифорния, Флорида и Невада положението е сериозно, но проучването показва обезпокояващи признаци и за части от страната, където ситуацията се считаше за по-добра.

Аризона, Калифорния, Флорида, Джорджия, Мичиган, Невада и Охайо остават най-проблематичните щати където делът на получателите на ипотечни кредити, които дължат повече отколкото струват жилищата им възлиза на 62%.

В други райони проблемите в тази област също нарастват. В Кънектикът например, тези жилища са се увеличили с 25%, докато във Вашнгтон, Окръг Колумбия, броят им скача с 44%.

Около 68% от пълнолетните американци притежават домовете, в които живеят, а около две трети от тях имат ипотечни заеми. Много икономисти очакват безработицата в страната да нарасне до над 9% преди рецесията да приключи, в сравнение със 7.6% през януари.

Собствениците на жилища, които дължат повече по ипотеките си, отколкото струват имотите, възлизат на 1.9 млн. в Калифорния - повече от всеки друг щат. Флорида следва с 1.28 млн., а един на всеки трима кредитополучатели в двата щата е в подобно положение.

В Невада делът на тези собственици най-голям - 55%. Кредитополучателите в щата дължат средно около 97% от стойността на жилищата си. Около 28% пък дължат повече от 125% от стойността на имотите.

В Мичиган с "отрицателна собственост" са 40% от собствениците, а в Аризона е 32%.

Ню Йорк показва най-добри резултати - едва 4.7%.

Според индекса S&P/Case-Shiller цената на еднофамилните жилища в САЩ е паднала с 18.5% през декември в сравнение с година по-рано. Това е и най-голямото понижение откакто започва да се води подобна статистика преди 21 години.