Главният изпълнителен директор на италианската UniCredit SpA Алесандро Профумо, зави, че източноевропейските подразделения на банката продължават да се представят добре, информира Bloomberg.

"Ситуацията, която виждаме е по-добра от тази, която се описва," казва Профумо. "Ние подкрепяме нашите банки. Има желание от наша страна да бъдем част от тази ситуация."

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service обяви на 17 февруари, че рейтингът на някои от най-големите европейски банки може да бъде намален поради нарастващото ниво на лошите кредити в Източна Европа. Регионът съставляваше 44% от печалбата на UniCredit преди данъци за първите девет месеца на 2008 г.

UniCredit и Intesa са сред шестте банки, които настояваха ЕС да организира финансова помощ за Източна Европа. Компании от Австрия, Италия, Франция, Белгия, Германия и Швеция съставляват 84% от банковите заеми в Централна и Източна Европа.

UniCredit е раздала кредити на стойност 90 млрд. евро в региона от общо 610 млрд. евро. Украйна, която съставлява 0.7% от кредитите на UniCredit е страната, която е изложена на най-голям риск, според Профумо. Полша не се справя лошо, смята той.

Базираната в Милано UniCredit все още обмисля дали да вземе помощ от италианското правителството, заявява Профумо.

Конкурентната Rival Intesa Sanpaolo SpA обяви, че ще обмисли предложението на правителството да закупи облигации, докато от Mediobanca SpA заявиха, че не са заинтересовани.

Правителството помоли банките, които продадат облигации на държавата да продължат да кредитират малките и средните предприятия и домакинствата, за да помогнат на икономиката, която се е свила с 1% миналата година.