Спадът в цените на жилищните имоти се разпростира в световен мащаб през последното тримесечие на миналата година, според изследване на Knight Frank. Така става ясно, че почти никой пазар не може да избегне от негативната тенденция обхванала сектора.

Като цяло доверието на купувачите се понижава драстично и е една от причините за наблюдаваната тенденция.

Причините за това са няколко. От една страна стои трудният достъп до финансиране, чиято цена се повишава непрекъснато, а от друга-несигурността за бъдещите доходи в условията на глобална криза.

Забавянето на икономиките по света е в комбинация с понижение на цените на жилищата, като неяснотата за края на този процес се повишава.

Цените на жилищата са се повишили за изминалата година с 42% от изследваните страни, като в 16% от тях повишението е било с над 10%. Това е значително забавяне в сравнение с предходната година, когато процентът на пазарите с повишаващите се цени е бил 80. При 44% от тях ръстът е бил двуцифрен.

Значително се влошава ситуацията през последното тримесечие на годината, когато с пълна сила се усеща ефектът от задълбочаващата се криза. През този период понижение са регистрирали цените на жилищата в 81% от локациите, на фона на едва 27% през сравнимото тримесечие на предходната година.

Дори и страните, отчели най-голям ръст в цените на жилищата през изминалата година, изпитват сериозни затруднения.

От седемте страни реализирали двуцифрен ръст на цените на имотите за изминалата година, където попада и страната ни, понижение на годишна база са реализирали цените през четвъртото тримесечие във всички с изключение на Чехия.

Според специалистите почти невъзможно е в настоящата среда да се прогнозира колко дълго и докъде ще падат цените на жилищата през настоящата година. Колкото и всички пазари са засегнати от слабостта на глобалната икономика и отрасъла, те се отличават един от друг със своята специфика и уникалност.

Различна ще е степента и скоростта, с която ще започнат да се възстановяват пазарите при подобряване на външната среда, прогнозират още пазарните наблюдатели.

Не е правилно да се смята още, че в случай, че една страна е започнала да изпитва негативното влияние на кризата по-рано и в по-голяма степен от друга, то пазарът й ще започне да се възстановява също по-рано.