Цените на имотите във Великобритания са паднали с най-много от 26 години насам през изминалия месец, поредното доказателство за слабостта на сектора в страната.

За трите месеца до февруари цените на имотите са се понижили със 17.7% на годишна база, което е най-големият им спад от началото на статистиката от 1983 година насам, според данни на ипотечните кредитори.

Спрямо януари цените на имотите са се понижили с 2.3% до 160 327 паунда. Това е над понижението от 2%, което пазарните участници очакваха, според изследване на Bloomberg.

Днес централната банка на страната ще решава относно лихвите. Прогнозите са за намалението им до най-ниските от над три века насам стойности в усилията на финансовата институция да стимулира изпадналата в затруднение икономика.

Очакванията са за намаляване на лихвите с половин процентен пункт, от настоящото му ниво при един процент на годишна база.

Страната навлиза в рецесия, като повишение бележи и нивото на безработицата. Наблюдава се и продължение на тенденцията на низходящ натиск върху доходите на домакинствата.

Липсата на сигурност се отразява и на пазара на имоти, като купувачите са изключително несигурни относно бъдещето си, както и това на сектора и се въздържат от покупки.

Централната банка на страната може също така да оповести изкупуване на активи с цел стимулиране на икономиката. През четвъртото тримесечие на миналата година тя регистрира най-голямата си контракция от 1980 година насам.

Потребителското доверие е на най-ниските си нива от 2004 година, както и близо до рекордните такива.