Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов и министърът на прехраната, селското стопанство и леката промишленост на Монголия Танжин Бадамжунай са подписали протокол за сътрудничество в областта на земеделието и леката промишленост. Това съобщиха от пресслужбата на МЗХ.

Министър Цветанов бе на работно посещение в Монголия в периода 1 - 4 март. Подписаният документ предвижда обмяна на опит в отглеждането на зеленчуци в парникови условия и тяхното съхранение, създаване на съвместни предприятия на територията на Монголия за производство на сухо мляко и млечни изделия, месо и местни изделия.

Двете страни ще си сътрудничат и в областта на преработката на кожи, производство на кожени изделия, изделия от кашмир и вълна.

Валери Цветанов е поканил министър Бадамжунай на официално посещение в България през май 2009 г. за окончателно уточняване на обсъдените проекти за двустранно сътрудничество.

По време на срещите му с неговия монголски колега, както и с премиера на страната Санжийн Баяр, е било договорено насърчаването на търговските връзки между предприятия от двете страни и стимулирането на сътрудничеството между тях. Обсъдени са били и въпроси от двустранното сътрудничество със стратегическо значение за икономиката на двете страни.

Посещението на министър Цветанов в Монголия бе по покана на министър Бадамжунай.

Източник: БТА/МЗХ